Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


Turica - ljekovito bilje

Vrsta: Agrimonia eupatoria L., Rosaceae 

Hrvatski naziv: turica
 
DIO BILJKE KOJI SE KORISTI: Zelen.
 
SASTAV: Trjeslovine (3-21%), kiseline (palmitinska, stearinska, salicilna, silicijska), flavonoidi, vitamini (askorbinska kiselina (C), nikotinamid, tiamin, vitamin K), triterpeni, fitosteroli i hlapljiva ulja.
 
UPOTREBA: U prehrani se koristila kao začin. U pučkoj medicini oblozi od zeleni koristili su se kod rana i preloma (kostolom je jedan od pučkih naziva za turicu), liječila se tuberkuloza. U medicini se zbog svojih adstrigentnih i diuretičkih svojstava koristi kod proljeva (djeca), gastroenteritisa,  kolitisa, apendicitisa, inkontinencije, cistitisa i za grgljanje kod upaljenog grla i upale desni.
 
DOZIRANJE: 2-4 g osušene zeleni 3 puta dnevno kao infuz; 1-3 mL tekućeg ekstrakta (1:1 u 25% alkoholu) 3 puta dnevno; 1-4 mL tinkture (1:5 u 45% alkoholu) 3 puta dnevno.
 
FARMAKOLOŠKO DJELOVANJE: Istraživanja na životinjama pokazala su adstringentnu (steže tkivo i djeluje protuupalno), antihipertenzivnu, antibiotsku (Staphylococcus aureus i α-hemolitički streptokoki), imunostimulatornu, antidijabetičku i antivirusnu (hepatitis) te moguće antikancerogenu (Agrimonia pilosa) aktivnost turice. Provedeno je vrlo malo kliničkih istraživanja (poboljšanje kod akutne porfirije i gastroduodenitisa) na temelju kojih se ne mogu donijeti sigurni zaključci o učinkovitosti turice. Da bi se njena djelovanja dokazana na životinjama mogla potvrditi kod ljudi, potrebno je još kontroliranih kliničkih istraživanja.
 
NUSPOJAVE: Nema dokumentiranih nuspojava.
 
KONTRAINDIKACIJE: Potrebno je savjetovati se s liječnikom kad se uzima bilo koji lijek koji ima isto ili suprotno djelovanje od turice (antihipertenzivi, antibiotici, imunomodulatori, antidijabetici, antivirotici, citostatici) zbog potencijalnog pojačanog ili smanjenog djelovanja lijeka. Zbog nedostatka informacija o uzimanju u trudnoći i laktaciji, preporuča se izbjegavanje korištenja u navedenim stanjima.
 
 
 
 

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se