Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


Sabal palma - ljekovito bilje

Vrsta: Serenoa repens, Arecaceae

Hrvatski naziv: sabal palma

DIO BILJKE KOJI SE KORISTI: Plod

SASTAV: Ugljikohidrati (invertni šećer), fiksirana ulja (masne kiseline), steroidi, flavonoidi, pigment, smola, tanini, eterično ulje.

UPOTREBA: U fitoterapiji je korištena kod benigne hiperplazije prostate, kroničnog i subakutnog cistitisa, katara urogenitalnog trakta, atrofije testisa, poremećaja spolnih hormona.

DOZIRANJE: 0.5-1 g suhog ploda  3 puta dnevno kao dekokt. 320 mg lipofilnog ekstrakta (1:1 u  90% etanol ili heksan).

FARMAKOLOŠKO DJELOVANJE: Istraživanja na životinjama pokazala su da biljka inhibira 5-α-reduktazu (enzim čija je koncentracija povećana kod benigne hiperplazije prostate). Dokazano je još i antiandrogeno, spazmolitičko,  citotoksično (antikancerogeno), estrogeno, protuupalno i antioksidativno djelovanje. Klinička istraživanja potvrdila su korist kod benigne hiperplazije prostate i androgene alopecije.

NUSPOJAVE: Nuspojave su rijetke i blage kad se biljka koristi u preporučenim dozama i uključuju bolove u želucu, mučninu, proljev, konstipaciju, anoreksiju, vrtoglavicu, glavobolju, pruritus i suha usta. Prijavljen je jedan slučaj produženog krvarenja pacijenta s meningiomom koji je koristio biljku, ali povezanost nije dokazana.

KONTRAINDIKACIJE: Nema dokumentiranih specifičnih kontraindikacija, ali korištenje Serenoe repens za benignu hiperplaziju prostate nije preporučljivo kao samoliječenje, tj. potrebna je suradnja s liječnikom. Nema dokumentiranih interakcija, ali je potreban oprez pri korištenju lijekova istog ili suprotnog djelovanja (hormonska terapija, oralna kontracepcija). Zbog nedostatka podataka o sigurnosti upotrebe u trudnoći i laktaciji preporučuje se izbjegavanje upotrebe u tim stanjima.

 

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se