Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


Rodiola - ljekovito bilje

Vrsta: Rhodiola rosea, Crassulaceae 

Hrvatski naziv: rodiola

DIO BILJKE KOJI SE KORISTI: Podanak i korijen
 
SASTAV: Flavonoidi, feniletanoidi, fenilpropanoidi (rozavin), eterično ulje, picein, benzil-O-β-D-glukopiranozid, steroli, tanini, galna kiselina i njeni esteri.
 
UPOTREBA: U fitoterapiji je korištena kod glavobolja, bolesti pluća, za povećanje radne sposobnosti i uklanjanje umora i stresa i kao adaptogen.
 
DOZIRANJE: Doziranje korišteno u istraživanjima kreće se od 50 do 600 mg ekstrakta koji sadrži 1% rozavina. Kod akutnih stresnih stanja korištena je jedna doza 1080-1800 mg ekstrakta.
 
FARMAKOLOŠKO DJELOVANJE: Istraživanja na životinjama pokazala su adaptogeno, antitumorsko, antimutageno i kardiovaskularno djelovanje. Ispitivanje poboljšanja kognitivnih sposobnosti donijelo je kontradiktorne rezultate za miševe.  Klinička istraživanja potvrdila su smanjenje umora i povećanje izdržljivosti u stresnim situacijama.
 
NUSPOJAVE: Nema dokumentiranih nuspojava pri korištenju preporučenih doza.
 
KONTRAINDIKACIJE: Zbog nedostatka podataka o sigurnosti ne preporučuje se dugotrajno korištenje. Nema dokumentiranih interakcija, ali je potreban oprez pri korištenju lijekova istog ili suprotnog djelovanja. Zbog nedostatka podataka o sigurnosti upotrebe u trudnoći i laktaciji preporučuje se izbjegavanje upotrebe u tim stanjima.
 
 

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se