Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


Rheum officinale - ljekovito bilje

Vrsta: Rheum officinale, Rheum palmatum, Polygonaceae 

Hrvatski naziv: rabarbara

DIO BILJKE KOJI SE KORISTI: Korijen
 
SASTAV: Derivati antrakinona, tanini, kalcijev oksalat, masne kiseline, rutin, smole, škrob, glikozidi stilbena, ugljikohidrati, eterično ulje.
 
UPOTREBA: U prehrani se koristi kao ukusno povrće. U fitoterapiji je korištena kao laksativ i antidijaroik.
 
DOZIRANJE: 0.2-1 g korijena/podanka
 
FARMAKOLOŠKO DJELOVANJE: Istraživanja na životinjama pokazala su da manje doze djeluju kao antidijaroici, a veće kao laksativ. Nema dokumentiranih kliničkih istraživanja.
 
NUSPOJAVE: Lišće rabarbare je toksično zbog oksalne kiseline i ne smije se konzumirati. Prijavljeno je nekoliko slučajeva anafilakse nakon ingestije rabarbare.
 
KONTRAINDIKACIJE: Rabarbaru trebaju izbjegavati oboljeli od artritisa, bubrežnih bolesti i urinarnih problema. Za upozorenja kod korištenja antrakinona, interakcije i korištenje u trudnoći vidi: Sena
 
 

 

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se