Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


Petroselinum crispum - ljekovito bilje

Vrsta: Petroselinum crispum, Apiaceae 

Hrvatski naziv: peršin 

DIO BILJKE KOJI SE KORISTI: List, korijen, sjeme

SASTAV: Flavonoidi, furanokumarini, eterična ulja, fiksirana ulja, uljne smole, proteini, ugljikohidrati, vitamini. 

UPOTREBA: U prehrani se koristi kao začin. U fitoterapiji je korišten kod flatulentne dispepsije, kolika, kao diuretik, kod cistitisa, disurije, bronhijalnog kašlja kod starijih, dismenoreje, funkcionalne amenoreje i mialgije.

DOZIRANJE: 2-4 g lista/korijena kao infuz. 1-2 g sjemena. 2-4 g suhog korijena 3 puta dnevno kao infuz. 2-4 mL tekućeg ekstrakta (1:1 u  25% alkoholu) 3 puta dnevno. 

FARMAKOLOŠKO DJELOVANJE: Istraživanja na životinjama pokazala su hipotenzivno, uterotonično, gastrotonično, hepatoprotektivno i insekticidno djelovanje. Nedostaje kliničkih istraživanja. Postoje izvještaji u kojima je peršin povećao diurezu i koncentraciju kalcija i proteina u plazmi kod trudnica. 

NUSPOJAVE: Kronična upotreba velikih količina (170 g dnevno kroz 30 godina) povezana je sa svrbežom i pigmentacijom donjih dijelova nogu. Apiol i miristicin, sastavnice peršina, u velikim količinama izazivaju opasne nuspojave, ali da bi se unijelo dovoljno tih tvari trebalo bi pojesti više od 200 g peršina. Količine koje uzimamo hranom nisu opasne. Opasnije mogu biti sjemenke jer one sadrže veći postotak apiola i miristicina. Zbog sadržaja furanokumarina, površinskom primjenom, moguća je fotoosjetljivost.

 

 

 

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se