Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


Panax ginseng - ljekovito bilje

Vrsta: Panax ginseng CS Meyer, Panax sp.,  Araliaceae

Hrvatski naziv: ginseng

DIO BILJKE KOJI SE KORISTI: Korijen. Bijeli ginseng predstavlja oguljen i na suncu osušen korijen, dok crveni ginseng predstavlja neoguljen, oparen u osušen korijen.
 
SASTAV: Terpenoidi, eterična ulja, škrob, β-amilaza, slobodni šećeri, vitamini (B1, B2, B12, pantotenska kiselina, biotin), kolin, masti, minerali. Za vrstu Panax ginseng specifični su seskviterpenski alkoholi. Sadržaj pojedinih tvari varira ovisno o vrsti i tipu ginsenga.
 
UPOTREBA:  U fitoterapiji se koristi  kao adaptogen koji umanjuje utjecaj stresa na organizam. Koristi se kod neurastenije, neuralgije, nesanice, hipotonije, depresivnih stanja povezanih s impotencijom,  kao stimulans, tonik, stomahik i diuretik. U Kini gdje se koristi stoljećima postoje dvije vrste upotrebe: kratkotrajna (za povećanje otpornosti na stres, kao pomoć procesu ozdravljenja, za povećanje koncentracije i sposobnosti za rad) i dugotrajna (za povećanje opće dobrobiti što je povezano sa smanjenjem rizika od bolesti uzrokovanih starošću).
 
DOZIRANJE: Kratkotrajna primjena (za mlade i zdrave pojedince):  0.5-1 g korijena dnevno podijeljeno u dvije doze kroz 15-20 dana nakon čega je potrebna pauza od dva tjedna prije eventualne ponovne upotrebe. Dugotrajna primjena (za starije ljude narušenog zdravlja): 0.4-0.8 g korijena dnevno. Može se uzimati bez prekida.
 
FARMAKOLOŠKO DJELOVANJE: Istraživanja na životinjama pokazala su aktivnost sličnu kortikosteroidima, hipoglikemijsku, kardiovaskularnu (kardiotoničnu, antiaritmičku, negativnu kronotropnu i inotropnu, hipotenzivnu, antikoagulativnu, antihiperlipemičku) aktivnost, zatim inhibiciju ovisnosti i tolerancije morfina, djelovanje na središnji živčani sustav, hepatoprotektivno djelovanje, citotoksično, antitumorsko i antivirusno djelovanje. Klinička istraživanja pokazala su učinak na kognitivne sposobnosti kod zdravih pojedinaca (povećana cerebroelektrička aktivnost), dok je izostala potvrda povećanja fizičkih mogućnosti. Ginseng je pokazao i hiperglikemijsku aktivnost, smanjenje rizika od karcinoma i poboljšanje kvalitete života.
 
NUSPOJAVE:  Nuspojave su reverzibilne i blage (nisu precizirane). Prijavljeno je nekoliko težih nuspojava:  mastalgija, postmenopauzalno vaginalno krvarenje, metroragija i manija. Kod svakog od ovih slučajeva postojali su i drugi parametri koji mogu objasniti pojavu ovih nuspojava. Nuspojave su se pojavljivale i kod zloupotrebe ginsenga (upotreba velikih doza s drugim stimulansima): proljev, hipertenzija, nervoza, prištići, nesanica, amenoreja, smanjen apetit, depresija, euforija, i edemi.
 
KONTRAINDIKACIJE: Starija literatura kaže da je ginseng kontraindiciran kod akutnih bolesti, krvarenja, akutnog stanja koronarne tromboze, psihičkih bolesti, hipertenzije, dijabetesa i uzimanja stimulansa. Zabilježena su dva slučaja interakcije s fenalazinom i jedan s varfarinom.  Zbog nedostatka podataka o sigurnosti upotrebe u trudnoći i laktaciji preporučje se izbjegavanje upotrebe u tim stanjima.
 
 
 
 
 

 

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se