Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


Matičnjak - ljekovito bilje

Vrsta: Melissa officinalis, Lamiaceae 

Hrvatski naziv: matičnjak, melisa
 
DIO BILJKE KOJI SE KORISTI:  Suhi listovi i cvjetni vrhovi
 
SASTAV: Eterična ulja (monoterpeni), flavonoidi, polifenoli
 
UPOTREBA: U prehrani se koristi kao začin. U medicini je korišten kod glavobolja, gastrointestinalnih poremećaja, nervoze, reumatizma, poremećaja spavanja i infekcije herpes simplex virusom.
 
DOZIRANJE: 1.5-4.5 g suhe zeleni  nekoliko puta dnevno kao infuz u 150 mL vode. Krema koja sadrži 1% liofiliziranog vodenog ekstrakta suhih listova (70:1) 2-4 puta dnevno površinski.
 
FARMAKOLOŠKO DJELOVANJE: Istraživanja na životinjama pokazala su antivirusno, antibakterijsko, sedativno, analgetičko, hipnotičko, antispastičko i antioksidativno djelovanje. Klinička istraživanja potvrdila su antivirusno i sedativno djelovanje. 
 
NUSPOJAVE:  Umor i poremećaji spavanja su najčešće nuspojave, blage su i događaju se rijetko. Kod hiperosjetljivih osoba se može pojaviti senzitizacija kože.
 
KONTRAINDIKACIJE: Nema dokumentiranih interakcija, ali je potreban oprez pri korištenju lijekova istog ili suprotnog djelovanja. Zbog nedostatka podataka o sigurnosti upotrebe u trudnoći i laktaciji preporuča se izbjegavanje upotrebe u tim stanjima. Površinska upotreba je sigurna.
 
 
 

 

 

 

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se