Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


Marrubium vulgare - ljekovito bilje

Vrsta: Marrubium vulgare, Lamiaceae 

Hrvatski naziv: marulja, tetrljan 

DIO BILJKE KOJI SE KORISTI: list, cvijet
 
SASTAV: Pirolidinski alkaloidi, flavonoidi, terpenoidi, eterična ulja, kolin, saponini, fitosteroli, voskovi.
 
UPOTREBA: U fitoterapiji kao sredstvo za izlučivanje sline i želučanog soka, kod probavnih tegoba i pomanjkanja teka. Kod akutnog ili kroničnog bronhitisa, magarećeg kašlja i bronhitisa s neproduktivnim kašljem.
 
DOZIRANJE: 1-2 g suhe zeleni  3 puta dnevno kao infuz. 2-4 mL tekućeg ekstrakta (1:1 u  20% alkoholu) 3 puta dnevno.  
 
FARMAKOLOŠKO DJELOVANJE: Istraživanja na životinjama pokazala su ekspektorirajuće, vazodilatatorno, antiaritmično (u manjim dozama), kolagogno djelovanje. Nema dokumentiranih kliničkih istraživanja.
 
NUSPOJAVE:  Biljni sok je iritans i može izazvati dermatitis. 
 
KONTRAINDIKACIJE: Nema dokumentiranih interakcija, ali je potreban oprez pri korištenju lijekova istog ili suprotnog djelovanja. Zbog abortivnog i uterotoničnog djelovanja marulja je kontraindicirana u trudnoći i laktaciji.
 
 

 

 

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se