Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


Konopljika - ljekovito bilje

Vrsta: Vitex agnus-castus, Verbenaceae 

Hrvatski naziv: konopljika 

DIO BILJKE KOJI SE KORISTI: Plod
 
SASTAV:  Diterpeni labdanskog tipa, flavonoidi (0,05-0,08%), iridoidi (agnuzid), polifenoli (6,92-13.24%), eterična ulja (0,8-1,8%), masne kiseline.
 
UPOTREBA: Tradicionalno, konopljika se koristi kod menstrualnih problema uzrokovanih smanjenim radom žutog tijela uključujući PMS, spazmodičnu dismenoreju, polimenoreju, endometriozu, oligomenoreju, neka druga  menopauzalna stanja i kod nedovoljne laktacije. Koristi se još i za reguliranje nepravilnih ciklusa i kod mastodinije.
 
DOZIRANJE: 0.5-1 g ploda 3 puta dnevno; 0,15-0,2 mL 1:5 (g/mL) tinkture u 50-70% alkoholu.
 
FARMAKOLOŠKO DJELOVANJE:  Istraživanja in vitro su pokazala da konopljika ima i estrogenu aktivnost (veže se na oba estrogenska receptora), dopaminergičku aktivnost (veže se na D2- receptor za dopamin), veže se i za µ i κ opioidne receptore, ima veći citotoksični učinak na stanice koje se brzo dijele (potencijal kod tretmana karcinoma), a manji na normalne stanice, također ima i antimikrobno djelovanje i odbija insekte. Klinička istraživanja dala su dobre rezultate (poboljšanje stanja pacijenata) kod PMS-a, mastalgije, problema sa začećem i problema s lučenjem melantonina. Da bi se sa sigurnošću dokazala učinkovitost, potrebno je provesti još kontroliranih istraživanja.
 
NUSPOJAVE:  Nuspojave su rijetke i blage ako ih ima, a mogu uključivati gastrointestinalne probleme, kožne probleme i alergijske reakcije.
 
KONTRAINDIKACIJE: Iako interakcije s lijekovima nisu dokazane, pošto konopljika djeluje kao dopaminergik, ne bi se trebala uzimati s lijekovima koji utječu na razinu dopamina. Kontraindicirana kod hormonske nadomjesne terapije i oralnih kontraceptiva. Zbog nedostatka podataka o sigurnosti uzimanja konopljike u trudnoći, uzimanje bi se trebalo izbjegavati.
 
 

 

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se