Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


Kamilica, rimska - ljekovito bilje

Vrsta: Chamaemelum nobile, Asteraceae 

Hrvatski naziv: rimska kamilica

DIO BILJKE KOJI SE KORISTI: Cvijet 
 
SASTAV: Kumarini (skopoloetin-7-glukozid), flavonoidi (apigenin, luteolin, ...), eterična ulja (esteri angelične i tiglične kiseline),  antemična kiselina, fenolna kiselina, masne kiseline, fitosteroli, kolin,  inozitol.
 
UPOTREBA: U fitoterapiji je korišten kod dispepsije, mučnine, povraćanja, anoreksije, povraćanja u trudnoći, dismenoreje i flatulentne dispepsije povezane s mentalnim stresom.
 
DOZIRANJE: 1-4 g suhog cvijeta 3 puta dnevno kao infuz.  1-4 mL tekućeg ekstrakta (1:1 u 70 % alkoholu) 3 puta dnevno.  

FARMAKOLOŠKO DJELOVANJE:
Istraživanja na životinjama pokazala su  antialergijsko, protuupalno, antidiuretičko, sedativno, hepatoprotektivno (oralno) i protutumorsko djelovanje. Nema dokumentiranih kliničkih istraživanja.
 
NUSPOJAVE: Zbog sadržaja seskviterpenskog laktona nobilina pretpostavlja se da je moguća nuspojava alergija, međutim prijavljeno je da rimska kamilica nije iritirajuća za ljudsku kožu. Velike doze djeluju kao emetik.
 
KONTRAINDIKACIJE:  Osobe koje su hiperosjetljive na alergene iz porodice Asteraceae trebaju izbjegavati rimsku kamilicu, kao i djeca kojoj izbijaju zubi.  Nema dokumentiranih interakcija, ali je potreban oprez pri korištenju lijekova istog ili suprotnog djelovanja. 
 
 

 

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se