Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


Fucus vesiculosus - ljekovito bilje

Vrsta: Fucus vesiculosus L., Fucus serratus L., Fucaceae 

Hrvatski naziv: fukus, fukus alga

DIO BILJKE KOJI SE KORISTI: talus.
 
SASTAV: Ugljikohidrati (polisaharidi:alginska kiselina), jod, vitamini (C), minerali.
 
UPOTREBA: U fitoterapiji se koristi kod hipotireoze, limfadenoidne guše, miksoedema, pretilosti, artritisa i reumatizma te u tretmanima mršavljenja.
 
DOZIRANJE: 5-10  g suhog talusa 3 puta dnevno kao infuz. 4-8 mL tekućeg ekstrakta (1:1 u  25% alkoholu) 3 puta dnevno.  
 
FARMAKOLOŠKO DJELOVANJE: Istražuje se u tretmanima pretilosti. Istraživanja na životinjama pokazala su laksativno, zacjeljujuće kod rana,  antikoagulantno djelovanje, inhibirajuće djelovanje na probavne enzime, hipotenzivno, antivirusno i antitumorsko djelovanje. Jod iz fukus alge djeluje protiv gušavosti i hipotireoidizma (što može kod oboljelih od hipotireoidizma dovesti do smanjenja tjelesne mase). Istraživanja se odnose općenito na smeđe alge među koje spada i fucus. 
 
NUSPOJAVE: Postoji opasnost od razvijanja reverzibilnog hipertireoidizma zbog visokog sadržaja joda kao i opasnost od trovanja teškim metalima ukoliko je alga rasla u zagađenom moru.
 
KONTRAINDIKACIJE: Zbog sadržaja joda ne preporučuje se davanje preparata s ovom algom djeci ni osobama koje pate od akni i od hipertireoze. Dugo korištenje može smanjiti intestinalnu apsorpciju željeza što za posljedicu može imati smanjenje hemoglobina, hematokrita i slobodnog željeza u krvi. Također, smanjena može biti i apsorpcija natrija i kalija što može uzrokovati proljev.  Nema dokumentiranih interakcija, ali je potreban oprez pri korištenju lijekova istog ili suprotnog djelovanja. Zbog nedostatka podataka o sigurnosti upotrebe u trudnoći i laktaciji, kao i zbog sadržaja joda i potencijalno teških metala i toksina (koji se mogu naći u nekontroliranim preparatima kod algi koje su rasle u zagađenom moru), preporučuje se izbjegavanje upotrebe u tim stanjima.
 
 
 

 

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se