Pretraži Zdravlje AZ:


Eleutherococus senticosus - ljekovito bilje

 Vrsta: Eleutherococus senticosus Maxim., Ariliaceae 

 Hrv. naziv: eleuterokok, sibirski ginseng 

 

 

 DIO BILJKE KOJI SE KORISTI:  korijen
 
SASTAV: Ugljikohidrati, kumarini, lignani, fenilpropanoidi (eleuterozid B), triterpenoidi, eterična ulja.
 
UPOTREBA: U fitoterapiji se koristi kao adaptogen - tvar koja povećava otpornost tijela na stres i daje vitalnost.
 
DOZIRANJE: 0.6-3 g suhog  dnevno kroz mjesec dana. 2-16 mL tekućeg ekstrakta dnevno kroz 60 dana.
 
FARMAKOLOŠKO DJELOVANJE: Istraživanja na životinjama pokazala su adaptogeno, antikancerogeno, antivirusno, hipoglikemijsko, imunomodulatorno, antibakterijsko, antitrombocitno, steroidno, pozitivno djelovanje na plodnost, koncentraciju lipida u krvi, eritropoezu, koncentraciju katekolamina i induciranu hipotermiju. Antibakterijsko, anti-anafilaktičko, kardiovaskularno, hepatoprotektivno, antioksidativno, protuupalno i antikancerogeno djelovanje pokazali su i nadzemni dijelovi biljke. 
 
NUSPOJAVE: Nema podataka o nuspojavama kod ljudi. Istraživanja na životinjama pokazala su neke nuspojave kod iznimno visokih doza: sedacija, ataksija, hipopneja, tremor, povećana salivacija i povraćanje.
 
KONTRAINDIKACIJE: U tradicionalnim ruskim dokumentima preporuke su da osobe s viškom energije, hipertenzijom, žene u premenopauzi,  shizofrenične i manične osobe ne smiju uzimati ginseng kao ni osobe koje koriste bilo kakve stimulanse, hormone, alkohol, gorke tvari i začinjenu hranu. Općenito se ne preporuča dugotrajno uzimanje ginsenga. Potrebna je pauza od 2-3 tjedna između svakih 30-60 dana korištenja. Prijavljen je jedan slučaj interakcije s digoksinom. Zbog nedostatka podataka o sigurnosti upotrebe u trudnoći i laktaciji preporuča se izbjegavanje upotrebe u tim stanjima. Oprez je potreban pri dijabetesu. Ne uzima se kod povišenog krvnog tlaka.
 

 

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se