Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


Artičoka - ljekovito bilje

Vrsta: Cynara scolymus L., Asteraceae

Hrvatski naziv: artičoka

DIO BILJKE KOJI SE KORISTI: List.
 
SASTAV:  5% seskviterpenskih laktona, kiseline (fenolna, kavena...), flavonoidi (0.1-1%),   eterično ulje, fitosteroli, tanini, šećeri, inulin, šećeri, enzimi (peroksidaza), cinaropikrin.
 
UPOTREBA: U prehrani se koristi cvijet.  U fitoterapiji se koristi kao tretman za hiperlipidemiju, hiperlipoproteinemiju, dispepsiju bez čira. Također posjeduje hepatoprotektivna svojstva – tonik za žuč i jetru. 
 
DOZIRANJE: 6 g suhe biljke dnevno ili 3-6 mL tekućeg ekstrakta (1:1). Tinktura 1:5 (g/ml): 6 ml tri puta dnevno. Suhi ekstrakt 12:1 (w/w) 0.5 g dnevno.
 
FARMAKOLOŠKO DJELOVANJE: Dokazano je da list artičoke ima hipolipidemičku, hipokolesterolemičku i koleretičku aktivnost – smanjuje biosintezu i povećava eliminaciju kolesterola. Također  se pokazalo da artičoka sprečava oksidaciju LDL – kolesterola i djeluje hepatoprotektivno te ublažava općeniti oksidativni stres. Za to su zaslužni cinarin, klorogenska kiselina i luteolin. Djeluje blago laksativno i diuretički (eliminacija uree i mokraćne kiseline).
 
NUSPOJAVE: Za artičoku nisu prijavljene nuspojave osim u jednom slučaju kod kojeg se  pojavila  urtikarija i alergija. Moguć je i dermatitis ako se koristi s drugim biljkama iz iste porodice.
 
KONTRAINDIKACIJE: Artičoka sadrži cinaropikrin koji je potencijalni alergen i osobe osjetljive na druge biljke iz iste porodice (Asteraceae) trebale bi pripaziti pri upotrebi. Treba pripaziti ukoliko se koriste lijekovi istog (statini)  ili suprotnog djelovanja. Zbog nedostatka podataka, bolje je izbjegavati upotrebu tijekom trudnoće i dojenja. Izbjegavati kod opstrukcije žučovoda, a kod žučnih kamenaca posavjetovati se s liječnikom.
 
 
 
 
 

 

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se