Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


Željezo - dodaci prehrani

Pregled

Željezo je esencijalni mineral nužan za život. Najvažnija mu je uloga prijenos kisika u krvi. Također, sudjeluje u proizvodnji ATP-a, izvora energije. Nedovoljno željeza vodi do anemije čiji su najčešći simptomi slabost i umor. Trudnice, dojilje, mlade žene u reproduktivnoj dobi i djeca su podložni najvećem riziku od anemije. Anemija može biti blaga, srednja i teška i može biti uzrokovana gubitkom krvi ili prehranom kojoj nedostaje željeza.

S druge strane, previše željeza može uzrokovati hemokromatozu koja uzrokuje dijabetes, oštećenje jetre i depigmentaciju kože i zbog toga se suplementi željeza ne smiju uzimati na svoju ruku.

Primjena

Anemija – najvažnija primjena suplemenata željeza je liječenje anemije, ali to ne smije biti samoliječenje da razina željeza ne bi prešla u toksičnost. Obavezno se konzultirati s liječnikom.

Sportska izvedba – iako manjak željeza uzrokuje umor, nema dokaza da njegov dodatak može poboljšati sportsku izvedbu.

Kašalj uzrokovan upotrebom ACE inhibitora – jedno preliminarno istraživanje pokazalo je da suplementacija željeza može ublažiti ili čak spriječiti kašalj uzrokovan upotrebom ACE inhibitora.

Poremećaj manjka pažnje i hiperaktivnosti (ADHD) – neka preliminarna istraživanja pokazala su da suplementacija željeza može pomoći djeci s ADHD-om koja imaju nisku razinu željeza, ali ne i onima čija je razina željeza normalna.

Deficit željeza kod novorođenčadi i djece – suplementi željeza rješavaju ovaj problem, ali nipošto se ne smiju uzimati bez liječničkog nadzora.

Izvori

Postoje dva tipa željeza koja se mogu dobiti iz hrane: u obliku hema (bolje se apsorbira) iz mesa, ribe i školjaka, i samostalno iz biljnih izvora.

Vitamin C poboljšava apsorpciju željeza, dok ju kalcij, čaj, mekinje i cjelovite žitarice blokiraju.

Dostupni oblici

Željezov sulfat je najčešći tip suplemenata. Drugi oblici su željezov fumarat, sukcinat, glukonat, laktat, glutamat, glicin i amonij-citrat.

Doziranje

Djeca:

Ne davati željezo bez liječničkog nadzora.

- 7 mj.-1 god.r: 11 mg

- 1-3 god.: 7 mg (RDA)

- 4-8 god.: 10 mg (RDA)

9-13 god.: 8 mg (RDA)

- Dječaci 14-18 god.: 11 mg (RDA)

- Djevojčice 14-18 god.: 15 mg (RDA)

Dojenčad dobiva dovoljno željeza kroz majčino mlijeko kojim bi trebali biti hranjeni do 6. mjeseca, ali postoje i željezom obogaćene formule.

Odrasli:

- Muškarci 19-50 god.: 8 mg dnevno

- Žene 19-50 god.: 18 mg dnevno

- Stariji od 51 god.: 8 mg dnevno

- Trudnice 14-50 god.: 27 mg dnevno

- Dojilje 14-18 god: 10 mg dnevno

- Dojilje 19-50 god.: 9 mg dnevno

Mjere opreza

Zbog potencijalnih nuspojava i interakcija s lijekovima, dodatke prehrani uzimati uz nadzor liječnika.

Najčešće nuspojave su uznemireni želudac, nelagoda, mučnina, proljev, konstipacija i žgaravica. Iako ne postoje jasni dokazi, ali postoji mogućnost da su visoke razine željeza povezane s rizikom od srčanih bolesti, raka i Alzheimerove bolesti. Kod ljudi s IBD-om upaljeniji dijelovi crijeva sadrže veću količinu željeza. Također, previše željeza uzrokuje hemokromatozu i toksično je. Doze do 45 mg dnevno su sigurne.

Interakcije

Ako uzimate bilo koji od navedenih lijekova, prije upotrebe željeza savjetujte se s liječnikom: alopurinol, nesteroidni protuupalni lijekovi, kolestiramin i kolestipol, antiulkusni lijekovi, antacidi, tetraciklini, kinoloni, bisfosfonati, ACE inhibitori, levodopa, karbidopa, levotiroksin, oralna kontracepcija.

 

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se