Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


Vitamin B5 - dodaci prehrani

Pregled

Vitamin B5 (pantotenska kiselina) je jedan od 8 B vitamina koji tijelu pomažu pretvoriti hranu u energiju. Nužni su za zdravu kožu, kosu, oči i jetru, a pomažu i živčanom sustavu i mozgu.

Vodotopivi su što znači da ih tijelo ne može pohraniti.

Vitamin B5 je ključan u stvaranju eritrocita, spolnih hormona i hormona stresa. Važan je i u održavanju zdravlja probavnog sustava i pomaže tijelu iskoristiti druge vitamine i sintetizirati kolesterol.

Deficit vitamina B5 je rijedak i izaziva umor, nesanicu, depresiju, iritabilnost, povraćanje, bol u trbuhu, vrućinu u stopalima i infekcije gornjih dišnih puteva.

Primjena

Visok kolesterol i trigliceridi – nekoliko manjih istraživanja pokazalo je da pantetin (metabolit vitamina B5) može smanjiti razinu triglicerida i regulirati količine kolesterola.

Zacjeljivanje rana – istraživanja su pokazala da vitamin B5 može ubrzati zacjeljivanje rana, posebno nakon operacija.

Reumatoidni artritis – preliminarna istraživanja pokazala su da vitamin B5 može ublažiti simptome reumatoidnog artritisa.

Izvori

Najbolji izvori su pivski kvasac, kukuruz, cvjetača, kelj, brokula, rajčica, avokado, leguminoze, žutanjci, meso (posebno iznutrice), mlijeko, kikiriki, soja, batat, suncokretove sjemenke, cjelovite žitarice, losos. Procesuiranje hrane uništava vitamin B5.

Dostupni oblici

Vitamin B5 možemo pronaći u multivitaminima, vitaminima B kompleksa i samog pod nazivom pantotenska kiselina ili kalcijev pantotenat u obliku tableta, kapsula i gelova.

Doziranje

Preporučene dnevne doze:

Djeca:

- 0- 6 mj.: 1.7 mcg

- 6 mj.-1 god.: 1.8 mcg

- 1-3 god.: 2 mcg (RDA)

- 4-8 god.: 3 mcg (RDA)

- 9-13 god.: 4 mcg (RDA)

- 14-18 god.: 5 mcg (RDA)

Odrasli:

- 19 god. i stariji: 5 mcg (RDA)*

- Trudnice: 6 mcg (RDA)

- Dojilje: 7 mcg (RDA)

Reumatoidni artritis: 2000 mg dnevno

Visoki kolesterol/trigliceridi: 300 mg pantetina 3 puta dnevno

Mjere opreza

Zbog potencijalnih nuspojava i interakcija s lijekovima, dodatke prehrani uzimati uz nadzor liječnika.

Vitamin B5 je siguran u dozama unutar preporučenog dnevnog unosa i neznatno višim. Trudnice i dojilje ne smiju prekoračiti te doze osim pod nadzorom liječnika. Vitamin B5 uzima se s vodom poslije jela.

Ako se uzima bilo koji vitamin B kompleksa pojedinačno kroz dulje vrijeme, može uzrokovati disbalans ostalih B vitamina. Zato ih se preporuča uzimati zajedno.

Interakcije

Ako uzimate bilo koji od navedenih lijekova, prije upotrebe vitamina B5 savjetujte se s liječnikom: antibiotici, tetraciklini, lijekovi za liječenje Alzheimerove bolesti (donepezil, memantin hidroklorid, galantamin, rivastigim).

 

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se