Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


Tirozin - dodaci prehrani

Pregled

Tirozin je neesencijalna aminokiselina koju tijelo stvara iz fenilalanina. Tijelo je koristi za proizvodnju neurotransmitera epinefrina, norepinefrina i dopamina te za proizvodnju melanina i regulaciju žlijezda koje proizvode hormone.

Deficit tirozina je rijetka pojava, a javlja se kod niskog krvnog tlaka, niske temperature i hipotireoidizma.

Primjena

Fenilketonurija – to je stanje u kojem tijelo ne može metabolizirati aminokiselinu fenilalanin što odi do ozbiljnih poremećaja. Pošto tirozin nastaje iz fenilalnina, oboljelima nedostaje i dobivaju ga u terapiji fenilketonurije.

Stres – neka istraživanja pokazuju da dodaci tirozina mogu pomoći unaprijediti pamćenje i izvedbu pod psihološkim stresom.

Nedostatak sna – jedno istraživanje pokazuje da uzimanje tirozina povećava budnost nakon nedostatka sna.

Drugo – neki sportaši tvrde da tirozin može pomoći u izvedbi, ali nema dokaza da djeluje ni da je siguran. Pošto osobama u depresiji nedostaje tirozina, pretpostavljalo se da njegov dodatak može smanjiti simptome, ali nema dokaza za to.

Izvori

Tirozin je pronađen u sojinim proizvodima, mesu, ribi, kikirikiju, bademima, avokadu, bananama, mlijeku, siru, jogurtu, bobu te sezamovim i bučinim sjemenkama.

Dostupni oblici

Dostupan je u kapsulama i tabletama kao dodatak prehrani.

Doziranje

Dodatke tirozina treba uzimati barem 30 minuta prije jela podijeljene u 3 dnevne doze. Usporednim uzimanjem vitamina B6, B9 i bakra pomažemo tijelu metabolizirati tirozin u potrebne produkte.

Djeca:

Nema posebne preporuke. Razgovarati s liječnikom prije davanja bilo kakvog suplementa djetetu.

Odrasli:

Doze ovise o pacijentu. Većina stručnjaka preporučuje 500-1000 mg 3 puta dnevno. Kod nedostatka sna preporučuje se 150 mg/kg tjelesne mase dnevno.

Mjere opreza

Zbog potencijalnih nuspojava i interakcija s lijekovima, dodaci prehrani smiju se uzimati samo pod liječničkim nadzorom.

Ljudi koji imaju migrene, hipertireoidizam ili Gravesovu bolest trebaju izbjegavati tirozin.

Interakcije

Ako trenutačno uzimate bilo koji od navedenih lijekova prije upotrebe tirozina savjetujte se s liječnikom: inhibitori monoamin oksidaze (Izocarboksazid, fenelzin, tranilcipromin, selegilin), tiroidni hormoni, levodopa.

 

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se