Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


Pivski kvasac - dodaci prehrani

Pregled

Pivski kvasac proizvodi jednostanična gljivica Saccharomyces cerevisiae i koristi se u proizvodnji piva. Bogat je izvor minerala (krom), esencijalnih elemenata u tragovima koji pomažu održati normalnu razinu šećera u krvi, proteina i vitamina B kompleksa. NE smije se zamijeniti s pekarskim kvascem.

Primjena

Općenito – koristi se kao izvor vitamina B kompleksa (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9), kroma i selena. Ne sadrži vitamin B12.

Dijabetes – pošto je bogat kromom koji može pomoći održavanju razine šećera u krvi, znanstvenici smatraju da može pomoći dijabetičarima.

Visoki kolesterol – nekoliko istraživanja pokazalo je da uzimanje pivskog kvasca može smanjiti LDL (“loš”) i povećati HDL (“dobar”) kolesterol.

Mršavljenje – iako neka istraživanja potvrđuju povezanost kroma s gubitkom masnog tkiva, taj je gubitak mnogo manji nego kod vježbanja i pravilne prehrane.

Drugo – najmanje jedno istraživanje povezuje pivski kvasac sa smanjenjem simptoma akni i smanjenim rizikom od raka kože.

Dostupni oblici

Pivski kvasac dostupan je kao prah, pahuljice, tablete i otopine.

Doziranje

Djeca:

Pošto nije proučeno korištenje u pedijatriji, ne preporučuje se davanje pivskog kvasca djeci.

Odrasli:

1-2 žlice dnevno dodano hrani ili otopljeno u vodi.

Mjere opreza

Zbog potencijalnih nuspojava i interakcija s lijekovima, dodatke prehrani uzimati uz nadzor liječnika.

Nuspojave uzimanja pivskog kvasca su blage i mogu uključivati plinove. Ljudi koji su podložni gljivičnim infekcijama ili alergijama trebaju ga izbjegavati.

Interakcije

Ako trenutačno uzimate bilo koji od navedenih lijekova, prije uzimanja pivskog kvasca konzultirajte se s liječnikom: inhibitori monoamin oksidaze (fenelzin, tranilcipromin, selegilin, izokarboksazid), meperidin.

 

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se