Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


L-glutamin - dodaci prehrani

Pregled

Glutamin je najzastupljenija aminokiselina u tijelu i tijelo ga u normalnim uvjetima može proizvesti dovoljno za svoje potrebe, osim u uvjetima iznimnog stresa kad mu treba dodatni glutamin. Važan je za uklanjanje amonijaka iz tijela, funkcioniranje imuniteta, moždane funkcije i probavu.

Primjena

Zacjeljivanje rana i oporavak od ozljeda – tijelo u stresu otpušta kortizol, a on smanjuje koncentraciju glutamina pa suplementacija glutamina pomaže oporavku od ozljeda, smanjuje infekcije i pomaže zacjeljivanju rana.

Upalna bolest crijeva (IBD) – glutamin štiti mukozni dio probavnog trakta, ali u istraživanjima se nije pokazao napredak ili smanjenje simptoma kod Chronove bolesti ili ulceroznog kolitisa.

HIV/AIDS – suplementacija glutamina zajedno s drugim važnim nutrijentima kod oboljelih može poboljšati apsorpciju i povećati dobivanje tjelesne mase.

Sportaši – oni koji treniraju za discipline koje traže izdržljivost (npr. maraton) imaju oslabljeni imunitet uslijed gubitka glutamina pa se njegovim nadomještanjem smanjuju infekcije i jača imunitet.

Rak – glutamin pomaže smanjiti stomatitis uzrokovan kemoterapijom kao i proljev, ali potrebno je više istraživanja da bi se potvrdili ti učinci.

Izvori iz hrane

Dobri izvori su životinjski proteini, mlijeko, jogurt, sirevi (ricotta i cottage), sirovi špinat, peršin i kupus.

Dostupni oblici

Glutamin, obično kao L-glutamin, dostupan je kao dio nadomjestaka proteina u obliku prašaka, kapsula, tableta ili otopina.

Doziranje

Pošto toplina uništava glutamin, treba se uzimati uz hladna jela ili ona sobne temperature.

Djeca:

Ne smije se davati djeci mlađoj od 10 godina osim ako liječnik preporuči i to kao dio kompletnog nadomjestka proteina.

Za djecu 10-18 godina, 500 mg 1-3 puta dnevno.

Odrasli:

Za odrasle starije od 18 godina, doze od 500 mg 1-3 puta dnevno smatraju se sigurnim, a doze od 5000 mg do 15 000 mg mogu preporučiti samo liječnici.

Za ispiranje usta kod kemoterapije ili zračenja, pomiješati 16 g glutamina i 240 ml sterilne vode, uzeti 30-60 ml otopine i grgljati 4 puta dnevno.

Mjere opreza

Zbog potencijalnih nuspojava i interakcija s lijekovima, suplementi se smiju uzimati samo uz nadzor liječnika.

Glutamin je siguran u dozama do 14 g dnevno. Oboljeli od bolesti bubrega, jetra ili Reyevog sindroma ne smiju uzimati glutamin. Starije osobe mogu imati smanjenu funkciju bubrega i trebaju smanjiti dozu glutamina.

Glutamin nije gluten ili glutamat i osobe osjetljive na gluten smiju uzimati glutamin.

Interakcije

Ako trenutačno uzimate bilo koji od navedenih lijekova, prije uzimanja glutamina, savjetujte se s liječnikom: kemoterapija.

 

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se