Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


Hrskavica morskog psa - dodaci prehrani

Pregled

Hrskavica je vrsta vezivnog tkiva sastavljena od stanica hondrocita i čvrstog elastičnog matriksa sastavljenog od kolagena, proteina i šećera. Većina hrskavice se pretvara u kost sazrijevanjem životinja, dok neka ostaje nepromijenjena (nosu, uši, zglobovi).

Pretpostavljalo se da morski psi ne obolijevaju od raka pa da se sukladno tome njihova hrskavica može koristiti u liječenju istog. To se pokazalo netočnim i tek predstoje istraživanja koja trebaju pokazati ima li hrskavica morskog psa ikakav učinak na rak.

Primjena

Psorijaza – preliminarna istraživanja pokazuju da hrskavica morskog psa može smanjiti upalu kod psorijaze.

Osteoartritis – dvije komponente hrskavice (hondroitin i glukozamin) smanjuju bol, poboljšavaju sposobnost kretanja, smanjuju otekline i usporavaju progresiju te bolesti kod nekih pacijenata.

Rak – unatoč nedostatku znanstvenih dokaza, hrskavica morskog psa ima raširenu potrošnju u “alternativnom” liječenju raka. Nema nikakvih znanstvenih dokaza da ona može izliječiti rak ili spriječiti njegovo širenje.

Izvori

Hrskavica nije dostupna u prehrani. Može se dobiti samo kao komercijalni preparat.

Dostupni oblici

Hrskavica je dostupna kao prašak ili kapsula koja sadrži prašak te kao krema.

Doziranje

Djeca:

Hrskavicu ne smiju uzimati djeca do 18. godine.

Odrasli:

Za starije od 18 godina: 200-2000 mg po kilogramu tjelesne mase 2-3 puta dnevno.

Mjere opreza

Zbog mogućnih nuspojava i interakcija s drugim lijekovima, dodaci prehrani trebaju se uzimati uz liječnički nadzor.

Hrskavica morskog psa uvijek se moraju nabaviti od provjerenog proizvođača kako bi se smanjio rizik kontaminacije jer uslijed kontaminacije može doći do hepatitisa.

Trudnice, dojilje, djeca i osobe koje se oporavljaju od operacije ili srčanog udara ne smiju uzimati hrskavicu.

Produkti hrskavice morskog psa mogu sadržavati visoku razinu kalcija što može biti opasno za oboljele od bolesti bubrega, srčane aritmije, karcinoma koji podižu razinu kalcija i ljude sa sklonošću kamencima.

Hrskavica morskog psa može smanjiti razinu šećera u krvi i to se treba nadgledati.

Interakcije

Ako trenutačno uzimate bilo koji od navedenih lijekova, prije uzimanja hrskavice morskog psa obavezno se konzultirajte s liječnikom: tiazidni diuretici (hidroklortiazid), dodaci kalcija, antidijabetici i inzulin.

 

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se