Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


EPA - dodaci prehrani

Pregled

Eikozapentaenska kiselina (EPA) je omega-3 masna kiselina pronađena u masnijoj rubi iz hladnih voda zajedno s DHA. Povećani unos EPA ima pozitivne učinke na koronarne bolesti, visok krvni tlak i upalne poremećaje kao što je reumatoidni artritis.

Primjena

ADHD – pošto su omega-3 masne kiseline potrebne za razvoj dječjeg mozga, znanstvenici su proučavali utjecaj uzimanja ribljeg ulja na smanjenje simptoma ADHD-a. Jedna je studija pokazala da bi moglo pomoći.

Depresija – istraživanja su pokazala da uzimanje ribljeg ulja može smanjiti simptome depresije. Neka istraživanja predlažu da je za takav učinak zaslužna EPA iz ulja.

Menstrualna bol – ako se uzima redovito, riblje ulje ublažava menstrualne bolove.

Srčane bolesti – omega-3 masne kiseline iz ribljeg ulja pomažu smanjenju triglicerida, krvnog tlaka, rizika od krvnih ugrušaka, poboljšavaju zdravlje arterija i smanjuju količinu arterijskog plaka.

Razvoj dojenčadi – uravnotežen odnos omega-3 masnih kiselina je ključan za normalan rast i razvoj. Prema preporukama nutricionista, unos EPA za dojenčad treba biti manji od 0.1%.

Reumatoidni artritis – iako ne zaustavlja napredak bolesti, riblje ulje ublažava simptome i upalu kod reumatoidnog artritisa.

Raynaudov sindrom – neka istraživanja pokazala su da visoke doze ribljeg ulja (12 g) smanjuju osjetljivost na hladnoću koja prati ovaj sindrom. Visoke doze treba uzimati uz liječnički nadzor.

Lupus – dvije male studije pokazale su da riblje ulje može ublažiti umor i bol u zglobovima povezane s lupusom.

Drugo – omega-3 masne kiseline, uključujući i EPA, mogu imati pozitivan učinak i na sljedeća stanja: bolesti bubrega i pluća, dijabetes tip 2, pretilost, ulcerozni kolitis, Chronova bolest, anoreksija, opekline, osteoartritis, osteoporoza i početni stadij kolorektalnog tumora.

Izvori iz hrane

DHA je pronađena u masnoj ribi hladnih voda kao što su losos, tuna, skuša, sardina, školjkaši i haringa.  Pošto neke od ovih riba sadrže niske koncentraciji žive, trudnice trebaju izbjegavati Atlantsku skušu, morskog psa i igluna i ograničiti unos tune. Umjesto ribe, visoko kvalitetna riblja ulja mogu nadomjestiti potrebu za DHA.

Dostupni oblici

EPA je dostupna u kapsulama ribljeg ulja zajedno s DHA. Neki oblici mogu sadržavati i vitamin E radi zadržavanja svježine.

Doziranje

Djeca:

Dojenčad prima dovoljno EPA preko majčinog mlijeka ako se majka pravilno hrani. Ako nisu na prsima nego uzimaju formulu, ona ne smije sadržavati više od 0.1% EPA.

Odrasli:

Adekvatan dnevni unos EPA je najmanje 220 mg što je osigurano uzimanjem 2-3 obroka masne ribe tjedno (1250 mg dnevno). U suplementima ribljeg ulja dobiva se 3000-4000 mg dnevno.

Mjere opreza

Riblje ulje sadrži i DHA i EPA pa se kao takvo (zbog EPA) ne preporuča dojenčadi i maloj djeci da se ne poremeti ravnoteža između te dvije kiseline. Trudnice se trebaju konzultirati s liječnikom prije uzimanja ribljeg ulja.

Kapsule ribljeg ulja mogu uzrokovati slabe nuspojave kao što su gubitak stolice, nelagoda u trbuhu i podrigivanje, mogu neznatno produžiti vrijeme krvarenja.

Interakcije

Ako uzimate bilo koji od ovih lijekova, prije uzimanja dodataka ribljeg ulja konzultirajte se s liječnikom: antihipertenzivi, antikoagulansi, antidijabetici, aspirin, ciklosporin i etretinat.

 

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se