Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


Alfa lipoična kiselina - dodaci prehrani

Pregled

Alfa lipoična kiselina je antioksidans kojeg tijelo proizvodi u svakoj stanici da pomogne glukozu pretvoriti u energiju. Za razliku od drugih antioksidansa kojima je okoliš u kojem djeluju specifičan, alfa lipoična kiselina djeluje i u vodi i u mastima. U stanicama se alfa lipoična kiselina pretvara u dihidrolipoičnu kiselinu. 

Primjena

Dijabetes – najmanje jedno istraživanje pokazalo je da intravenozno uzimana alfa lipoična kiselina može smanjiti simptome dijabetesa.

Bolesti jetre – alfa lipoična kiselina predložena je kao tretman alkoholom uzrokovanih bolesti jetre, ali dosad nije dokazano da djeluje.

Moždane funkcije i moždani udar – pošto lagano prelazi u mozak, alfa lipoična kiselina ima protektivno djelovanje na živčani sustav. 

Izvori

Zdravo tijelo proizvodi je dovoljno, ali možemo je naći i u crvenom mesu, iznutricama (jetra) i kvascima (pivski kvasac). 

Dostupni oblici

Alfa lipoična kiselina kao suplement dostupna je u obliku kapsula i intravenozno uz nadzor liječnika. 

Doziranje

Odrasli:

Nema preporučenih dnevnih doza.

· Općenito kao antioksidans: 20-50 mg dnevno

· Dijabetes i dijabetička neuropatija: 800 mg dnevno podijeljeno u manje doze 

Mjere opreza

Ne postoje istraživanja koja bi pokazala je li alfa lipoična kiselina sigurna u trudnoći i dojenju pa se ne preporučuje tada. Nuspojave su rijetke i mogu uključivati osip. Pošto snižava razinu šećera u krvi, dijabetičari je smiju uzimati samo uz liječnički nadzor. Ljudi deficitarni tiaminom (povezano s alkoholizmom) ne smiju uzimati alfa lipoičnu kiselinu. 

Interakcije

Zbog potencijalnih nuspojava i interakcija s lijekovima, dodatke prehrani uzimati isključivo uz liječnički nadzor.

 

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se