Advertisement
Nutricionizam

Hrskavica morskog psa kod artroze

Dr. Sanja Perko pomaže čitatelju oko izbora prirodnih preparata za osteoartritis

Hrskavica morskog psa kod artroze

Dr. Sanja Perko pomaže čitatelju oko izbora prirodnih preparata za osteoartritis. Budući čitatelj ima dvije neugodne bolesti – dijabetes i osteoartritis, dr. Perko mu je savjetovala da se radije odluči za neki drugi preparat umjesto hrskavice morskog psa koju je namjeravao nabaviti kao dodatak prehrani. Ovaj je savjet dr. Perko odličan primjer zašto se prilikom odabira dodataka prehrani ipak treba obratiti stručnoj osobi.

Ako i vi imate pitanje za dr. Perko, možete ga postaviti u rubrici Pitajte našeg stručnjaka.
 
Pitanje:
Poštovana, uzimam inzulin da li smijem uzimati tablete Schark aid jer imam problema s bolovima u nogama- konkretno hrskavica mi se smanjuje? Petar Ilić
 
Odgovor:
 
Poštovani,
u Vašem upitu niste naveli Vašu životnu dob i s kojim točno zglobovima imate problema, te javljaju  li se uz bolove i otekline i crvenilo, te eventualne druge bolesti i lijekove.
 
Pretpostavljam da se radi o osteoartritisu (artrozi), degenerativnoj bolesti zglobova, pri kojoj dolazi do propadanja zglobne hrskavice, a javlja se uslijed starenja, ali i drugi čimbenici (debljina, sportske i druge ozljede, te naslijeđe)  imaju ulogu u nastanku bolesti. Među simptomima prevladavaju bol za vrijeme ili poslije kretanja, neugoda u zglobu prije promjene vremenskih prilika, otekline i ukočenost zglobova, koštane izbočine te gubitak fleksibilnosti zglobova.
 
Pitali ste za proizvode koji sadrže hrskavicu morskog psa – oni se koriste u osoba koje boluju od određenih vrsta zloćudnih bolesti, jer se smatra da donekle mogu spriječiti angiogenezu, odnosno stvaranje novih krvnih žila iz postojećih, te na taj način sprječavaju rast tumora. Međutim, do sada provedena znanstvena ispitivanja uglavnom ne podupiru učinkovitost hrskavice morskog psa u bolesnika s uznapredovalim malignim bolestima. 
 
Nadalje, hrskavica morskog psa se ponekad preporučuje i u osoba koje boluju od osteoartritisa.  S obzirom da je sastavni dio hrskavice i hondroitin sulfat, vjerojatno od njega proizlaze umjereno pozitivni učinci tih proizvoda. I ovdje moram napomenuti da nema  sigurnih znanstvenih dokaza o djelotvornosti.
 
Kliničko iskustvo s tim pripravcima je ograničeno. Interakcije s drugim lijekovima nisu poznate, a smatra se da proizvode s hrskavicom morskog psa ne bi smjeli uzimati bolesnici koju boluju od bolesti srca i krvnih žila, trudnice, osobe kod kojih se planiraju kirurški zahvati, te sportaši koji intenzivno treniraju. Prilikom uzimanja hrskavice morskog psa mogu se javiti mučnina, povraćanje, nelagoda u želucu, zatvor, sniženje krvnog tlaka, omaglica, povišena razina šećera u krvi, povišena razina kalcija te umor. Zbog spomenutog mogućeg povišenja razine šećera u krvi, ne bih Vam preporučila uzimanje tog proizvoda, s obzirom da ste spomenuli da se liječite inzulinom.
 
Ako se kod Vas doista radi o osteoartritisu, umjesto hrskavice morskog psa radije bih Vam preporučila uzimanje glukozamin sulfata (1500 mg na dan, podijeljeno u 4 doze) te hondroitin sulfata (800-1200 mg dnevno, podijeljeno u  4 doze).  Na tržištu postoje i proizvodi koji sadrže kombinaciju tih tvari što olakšava njihovo uzimanje.  Oni umanjuju bol i štite zglobove. Nadalje, od suplemenata može se još preporučiti i uzimanje omega-3 masnih kiselina, zbog njihovog protuupalnog djelovanja.
 
Lokalno na zglobove preporučila bih mazati dva do tri puta dnevno uljnu mješavinu analgetskih i protuupalnih eteričnih ulja (limunski eukaliptus, ružmarin, muškatni oraščić i sl.) u nekom dobro upijajućem baznom ulju, poput makadamije. Isto tako, umjesto baznog ulja može se koristiti i SIPF gel crnog ribiza. Za izradu pripravaka najbolje je obratiti se školovanom fitoaromaterapeutu.
 
Bez obzira na bolove, ne smije se zanemariti ni kretanje – lagane šetnje ili vježbe koje će ojačati  mišiće i poboljšati funkciju zglobova. 
 
Lijepi pozdrav!
Dr.med. Sanja Perko
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se