Nutricionizam

Hrana kao afrodizijak

Namirnice kojima su se kroz povijest često pripisivala afrodizijačka svojstva

 Hrana kao afrodizijak

Porijeklo termina „afrodizijak“ najčešće se povezuje sa imenom grčke boginje ljepote i ljubavi, Afrodite, a označava sve što pobuđuje i pospješuje seksualni interes. Dokle god sežu dokazi o postojanju čovječanstva, postoje i zapisi o raznim pripravcima, biljnog i životinjskog porijekla, koji su se pripremali s ciljem povećanja spolnog nagona.

Iako ni jedna namirnica ne posjeduje službenu potvrdu o afrodizijačkom učinku, nekima od njih često su se kroz povijest pripisivala spomenuta svojstva. U današnje doba, zasigurno svaka zaposlena osoba ponekad zatreba neku dodatnu stimulaciju u spavaćoj sobi. No, nemojte odmah posezati za malim plavim tabletama, već prvo prošećite nekoliko koraka do kuhinje, i partneru pripremite jelo koristeći bar jednu od afrodizijačkih namirnica.       

 
Kamenice
 
Jedno od objašnjenja kako su kamenice došle na glas kao afrodizijak leži u njihovom izgledu, koji neodoljivo podsjeća na ženske genitalije. Drugo je vjerovanje da je Afrodita rođena u moru, te se možda upravo iz ovog razloga cijeli niz morske hrane smatra afrodizijacima. U današnje doba razvile su se i znanstveno utemeljene teorije koje mogu djelomično objasniti ovo drevno vjerovanje.
 
 
 Hrana kao afrodizijak
 
 
 
Naime, kamenice su izrazito bogate cinkom, mineralom koji učestalo nedostaje u prehrani modernog čovjeka, te se njihovom konzumacijom popravlja nutritivni i zdravstveni status, a time i spolni nagon. Ne treba zanemariti ni činjenicu da se cink obilato izlučuje iz organizma spermom, prilikom ejakulacije, a potreban je i pri sintezi testosterona.
 
Testosteron je muški spolni hormon, nužan za pravilnu spolnu funkciju svakog muškarca, a neki znanstvenici smatraju da sudjeluje i u stimulaciji ženskog libida. Od svih afrodizijaka, upravo je kamenice na pijedestal postavio i najpoznatiji ljubavnik Casanova koji je, kako navode sačuvani zapisi, konzumirao do 45 školjaka dnevno.
 
 
Čokolada 
 
Reputaciju afrodizijaka čokolada nosi još od 16. stoljeća, kada je aztečki vladar Montezuma navodno pio 50 šalica čokolade prije posjeta svome hramu, jer bi mu osigurala seksualnu moć. U sastavu čokolade nalazimo kofein i teobromin koji pobuđuju, te feniletilamin i serotonin, supstance pronađene u mozgu koje utječu na dobro raspoloženje. One se oslobađaju i u trenucima zaljubljenosti, te pobuđuju osjećaj blaženosti i uzbuđenja.  
 
 Hrana kao afrodizijak
 
 
 
 
Feferoni 
 
Svi pripadnici skupine ljutih namirnica, poput feferona ili ljutih papričica, sadrže aktivnu tvar kapsaicin, koji je odgovoran za ljutinu te hrane. Kada dospije u organizam, kapsaicin povećava broj srčanih otkucaja, ubrzava metabolizam i pojačava znojenje, odnosno uzrokuje sve fiziološke reakcije koje se javljaju i uslijed seksualnog čina. Osim toga, neke su znanstvene studije pokazale da konzumacija ljute hrane potiče lučenje endorfina, tjelesne kemikalije koja u povišenoj koncentraciji uzrokuje dobro raspoloženje i osjećaj uzbuđenja.
 
 
 Hrana kao afrodizijak
 
 
 
Tartufi 
 
Ova posebna vrsta gljiva jedinstvene arome i okusa, izrazito je cijenjen specijalitet u gastronomiji. Tartufi rastu pod zemljom, a za njihovo branje potrebni su posebno dresirani psi ili ženke svinja koji ih nanjuše. Naime, tartufi otpuštaju mirisne komponente slične feromonima, koje otpuštaju mužjaci svinja tijekom perioda parenja. Osim što im se pripisuje afrodizijačko djelovanje te se nalaze u samom vrhu gastronomije, također su vrlo bogati mikronutrijentima poput fosfora, natrija, kalija, magnezija, kalcija, sumpora i željeza.       
 
 
Šparoge 
 
Sezonsko povrće koje je svoje mjesto pronašlo u istarskoj kuhinji, smatra se afrodizijakom djelomično zbog svog falusnog oblika, ali i zahvaljujući visokom udjelu vitamina E. Naime, ovaj vitamin igra ulogu u procesu sinteze spolnih hormona, što ga čini važnim čimbenikom zdravog spolnog života, pa se čak i popularno naziva „vitaminom plodnosti“. Šparoge su ujedno bogate i argininom, aminokiselinom koja sudjeluje u proizvodnji dušičnog oksida, vazodilatatora koji širenjem krvnih žila pospješuje postizanje erekcije. Adekvatan unos arginina jedan je od odlučujućih faktora koji određuju broj spermatozoida i njihovu pokretljivost.  
 
 Hrana kao afrodizijak
 
 
 
Orašasti plodovi 
 
Za ovu skupinu su karakteristični plodovi bogati uljima, zbog čega sadrže i obilje vitamina E, topljivog u mastima, već spomenutog „vitamina plodnosti“. Afrodizijačko djelovanje posebno se veže uz bademe, orahe i brazilske oraščiće. Bademi su od davnina povezivani s plodnošću, jer osim vitamina E, sadrže i druge mikroelemente za koje se vjeruje da stimuliraju libido, poput cinka. Pod pretpostavkom da miris badema potiče uzbuđenje kod žena, često su se posluživali na svadbama. Brazilski oraščići predstavljaju jedan od najbogatijih izvora selena, minerala koji pozitivno utječe na broj i kvalitetu spermatozoida, a orasi obiluju cinkom koji sudjeluje pri sintezi testosterona te je neophodan za zdravu spolnu funkciju muškaraca.    
  
 
Avokado 
 
Plodove avokada koji vise u paru sa grane, drevni Azteci su uspoređivali sa testisima, te su vjerovali da njihova konzumacija osigurava veliku seksualnu moć. Drugi su ga pak zbog kruškolikog oblika uspoređivali sa ženskom siluetom. Osim izgledom, avokado se i sastavom profilirao kao afrodizijak, zahvaljujući magneziju koji sudjeluje u procesu stvaranja energije, esencijalnim masnim kiselinama za zdravlje srca i vitaminu E. Avokado se popularno konzumira u obliku umaka Guacamole, koji se priprema od usitnjenog mesa avokada sa limunovim sokom i češnjakom.
 
 
 Hrana kao afrodizijak        
 
 
 
 
Napisala: dipl. ing. Martina Blašković
 
 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.