Advertisement
Komplementarna medicina

Homeopatija: slično se liječi sličnim

Kako je promjena jedne karijere u 18.st udarila temelje modernoj homeopatiji

Homeopatija: slično se liječi sličnim

Davne 1790 godine dr. Hahnemann, otac homeopatije, bio je bio cijenjen i poznat liječnik, međutim, unatoč svojem uspjehu osjećao je frustriranost zbog ograničenosti znanja koje mu je bilo dostupno. Spoznao je da se, vrlo ironično, moderna medicinska znanost toga doba ne  bazira na osnovnim znanstvenim zakonima i da medicinski tretmani ponekad učine više štete nego koristi organizmu. Tako je ostavio posao liječnika i počeo se baviti prevoditeljstvom.

I dok je prevodio poznato djelo Materia Medica, odlučio je isprobati što će se dogoditi ako kao zdrava osoba uzme koru kininovca koja se koristila kao lijek oboljelih od malarije. Uzeo je ekstrakt kore kininovca  i iznenadio se kada je, kao zdrav čovjek,  razvio simptome slične malariji. Pomislio je da kora kininovca može liječiti malariju iz razloga što izaziva bolesti slične simptome kod potpuno zdravih ljudi. Kako bi testirao ovu ideju, eksperimentirao je s različitim supstancama i na sebi i na bliskim suradnicima i došao je do zaključka da su svi njegovi pokusi proizveli isti učinak.
 
Na temelju svojih zapažanja, dr. Hahnemann je postavio temelje modernoj homeopatiji koja se i današnjih dana  diči svojom poznatom krilaticom : Similia Similibus Curantur – Slično se liječi sličnim!
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se