Advertisement
Fitoterapija i aromaterapija

Hidrolati – nježna strana aromaterapije

Slobodanka Poštić o hidrolatima, nusproduktu destilacije eteričnih ulja, njihovoj upotrebi i smjernicama za pronalazak kvalitetnog hidrolata na tržištu

Hidrolati – nježna strana aromaterapije

Idealno osvježenje za kožu tijekom vrućih ljetnjih dana je prskanje hidrolatom. Dobro odabranim hidrolatom kožu vlažimo, toniziramo, njegujemo i štitimo je od nepovoljnih klimatskih uvjeta (prekomjerne izloženosti suncu, vjetru i suhom zraku). Hidrolatima univerzalne namjene se smatraju lavandin i ružin hidrolat, ali ako ste u prilici birati, izaberite hidrolat prema tipu svoje kože.  

Hidrolati su specifičan, osjetljiv aromaterapijski materijal. Treba ih znati potražiti, prepoznati kvalitetu i pravilno čuvati. 
 
Na tržištu se nudi svašta: od kojekakvih smućkanih tekućina nepoznata sastava i porijekla, do istinski kvalitetnih hidrolata. Potragu za njima je najbolje započeti u trgovini specijaliziranoj za ponudu aromaterapijskih materijala.
 
Pri kupovini dobro pročitajte što piše na etiketi, postavljajte pitanja i svakako provjerite:
 
1. Radi li se doista o hidrolatu (dobivenom tijekom procesa  destilacije biljnog materijala) ili je to samo voda kojoj je dodano nekoliko kapi eteričnog ulja ili (još gore!) nekakav sintetski miris. 
2. Koliko je hidrolat star. Kad je destiliran i kad mu ističe rok valjanosti. 
3. Jesu li ponuđeni hidrolati čuvani na hladnom, u tamnim bocama. 
4. Koriste li proizvođač i/ili distributer neka sredstva za stabiliziranje hidrolata (etilni alkohol, ekstrakt sjemenki grejpfruita ili sintetske kemikalije). Takve ne kupujte, važno je nabaviti hidrolate bez  dodataka koji narušavaju njihov delikatan sastav. 
5. Dobro pogledajte hidrolat. Hidrolati se mogu razlikovati po boji, ali trebaju biti bistri, u njima se ne smiju nalaziti grudice ili trake gušćeg materijala. Zamućenost hidrolata i kojekakvi «plivajući objekti» su znak da je hidrolat «procvjetao» tj. da je došlo do onečišćenja bakterijama.
6. Upute o čuvanju hidrolata najčešće govore da ih treba čuvati u hladnjaku. To ne mora uvijek biti izvedivo, ali je čuvanje u nekom suhom, hladnom i tamnom prostoru (ostavi, podrumu) u kome temperatura pretjerano ne varira najčešće potpuno uspješno. 
 
Hidrolati su vrlo primjenjivi materijali. Osim korištenja za čišćenje i toniziranje kože (razrijeđeni destiliranom vodom ili ne: ovisno o želji, namjeni i provjerenoj osobnoj osjetljivosti), oni se upotrebljavaju u pripremi obloga, maski, pakunga s glinom, u inhalacijama. Fina su baza za vodice poslije brijanja ili za higijenu usne šupljine, gotov su prepearat za smirivanje kože nakon depiliranja, dobrodošao sastojak u šamponima i vodi za ispiranje kose, dodatak kupkama, vodi kojom se pari lice tijekom kozmetičkog tretmana, a moguće ih je koristiti i kao vodenu fazu u izradi krema ili kao komponenta pafemskih proizvoda vlastite izrade. 
 
Primijenjeni kao sprej podesni su za nanošenje na površine koje su preosjetljive da bi ih se moglo dodirivati (herpesi, dekubitus, upaljene vene i sl.), a idealni su za korištenje tijekom limfne drenaže. Budući da im je djelovanje blaže od djelovanja eteričnih ulja, preferiraju se za primjenu kod beba, male djece, starijih osoba i rekonvalescenata.
 
U mnogim podnebljima u kojima se destiliraju eterična ulja hidrolati su u domaćinstvima u svakodnevnoj upotrebi.  Osim u preparatima za njegu kože i održavanje higijene, neizostavni su u kućnim ljekarnama i u kuhinjama. Prava je šteta što se u našem podneblju, u kome se destilira toliko različitih biljki, o hidrolatima i mogućnostima njihove primjene tako malo zna.
 
 
Napisala: Slobodanka Poštić
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se