Putovanja

Harira, tagine i kus kus – istraži okuse tradicionalnih marokanskih jela

Marokanska je kuhinja spoj arapskog, andaluzijskog i mediteranskog naslijeđa, s eksplozijom boja, okusa i mirisa

Harira, tagine i kus kus – istraži okuse tradicionalnih marokanskih jela
 





Ako ste na putu za Maroko zbog odmora ili posla, znajte da vas čeka prava gastronomska poslastica. Marokanska je hrana miks arapske, andaluzijske i mediteranske kuhinje, a visoko rangira na popisu najboljih svjetskih kuhinja koje je vrijedno istražiti. Nećete biti razočarani nevjerojatnom raznovrsnošću, egzotičnim začinima i okusima te kombinacijama inovativnih sastojaka koje vas očekuju.

Ne putujete u Marakeš ili Casablancu tako skoro? U tom slučaju, popularni marokanski recepti – poput juhe od rajčica harira, tradicionalnog tagina ili raširenog kus kusa - donijet će okuse i mirise Maroka u vašu kuhinju, za istraživanje egzotičnih okusa iz udobnosti vlastitog doma.


Juha harira

U marokanskim se domovima i restoranima poslužuju različite vrste juha, ali harira se ističe iz mnoštva kao jedinstveno marokanska i omiljena diljem zemlje. Varijacije su bezbrojne, ali u pravilu je harira juha bazirana na rajčici s dodatkom leće, slanutka ili mesa.

Sastojci

- 4 žlice maslinovog ulja
- 1 veliki luk, narezan na kockice
- 3 stabljike celera, narezane na kockice
- 3 velike mrkve, oguljene i narezane na kolutove
- 1/2 čajne žličice kurkume
- 1 čajna žličica kumina
- 1/2 do 1 čajne žličice sušenih čili pahuljica, plus više za posluživanje
- sol
- 1 stručak peršina, nasjeckan
- 1 stručak korijandera, nasjeckan
- 400 g rajčice, narezane
- 7 šalica pilećeg ili povrtnog temeljca
- 400 g slanutka
- 1 šalica (370 grama) zelene leće
- 1 žličica svježe mljevenog crnog papra
- 2 žlice brašna
- 1 veliko jaje
- sok od 2 limuna

Priprema

U tavi zagrijte ulje i popržite luk, celer i mrkvu, sve dok luk ne postane staklast i posmeđi, oko 5 do 10 minuta. Dodajte kurkumu, kumin, čili pahuljice, 1 čajnu žličicu soli, 1 šalicu peršina, 1 šalicu korijandera, rajčice i temeljac i pustite da zavrije.

Dodajte leću i slanutak, drugu čajnu žličicu soli i čajnu žličicu papra te nastavite kuhati, još oko 20 minuta.

Pomiješajte brašno, jaje i sok od limuna s dvije šalice vode (oko 470 ml). Umiješajte u juhu. Kuhajte još oko 5 minuta i poslužite, pospite ostatkom korijandera i peršina.

Tagine s govedinom i šljivama

Govedina ili janjetina sa šljivama klasično je slatko marokansko jelo koje kombinira suhe šljive i meso s mirisnim začinima poput đumbira, šafrana, cimeta i papra. Priprema se u tradicionalnoj posudi tagine, glinenoj posudi u obliku stošca tipičnoj za sjever Afrike, po kojoj je jelo i dobilo ime.

Sastojci

- 1 kg govedine ili janjetine, narezane na kockice
- 2 luka (naribana ili vrlo sitno sjeckana)
- 3 češnja češnjaka (sitno nasjeckani ili prešani)
- 3/4 čajne žličice soli
- 1 čajna žličica papra
- 1 čajna žličica đumbira
- 1/2 čajne žličice šafrana
- 1/2 čajne žličice kurkume
- 1 ili 2 štapića cimeta
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- 1/4 šalice maslaca, omekšanog
- 2 i pol šalice vode
- stručak korijandera
- 300 g suhih šljiva
- 1 žlica meda
- 2 žlice šećera
- 1 1/2 čajne žličice mljevenog cimeta
- 1 žlica sjemenki sezama (po želji)
- malo prženih badema (po želji)

Priprema

U zdjeli pomiješajte meso s lukom, češnjakom i začinima. Zagrijte ulje i maslac u tavi na srednje jakoj vatri i kratko zapecite meso nekoliko minuta dok ne nastane korica.

Tagine možete pripremiti i u običnom loncu - u posudu stavite meso, zajedno s 2 i pol šalice vode i korijanderom. Pokrijte i pirjajte meso na srednjoj vatri oko 2 do 2 i pol sata, sve dok meso ne postane meko i lako se odvaja od kosti. (Napomena: na pola kuhanja uklonite pola šalice tekućine i ostavite sa strane.) Ako je potrebno, dodajte malu količinu vode tijekom kuhanja. Kad je meso kuhano, reducirajte umak.

Dok se meso kuha, stavite suhe šljive u malu posudu i prekrijte ih vodom. Kuhajte na srednje jakoj vatri, djelomično pokriveno, sve dok šljive ne omekšaju. (Količina potrebnog vremena može varirati, ali prosjek je između 15 do 30 minuta.)

Ocijedite šljive, a zatim dodajte 1/2 šalice tekućine odvojene od mesa. Umiješajte med i cimet te pustite da krčka još 5 do 10 minuta, ili dok ne dobijete gusti sirup.

Posložite meso na veliki tanjur za posluživanje i zalijte šljivama. Po želji, ukrasite sjemenkama sezama i / ili prženim bademima.


Marokanski kus kus

Kus kus se priprema svaki tjedan u mnogim marokanskim domovima, a kus kus sa sedam vrsta povrća vjerojatno je jedna od najpopularnijih verzija. Janjetina, govedina ili piletina pirja se zajedno s raznovrsnim povrćem, koje se zatim piramidalno posloži na hrpu kuskusa. Kao i kod mnogih drugih marokanskih jela, i ovo se jede iz jedne velike zajedničke posude.

Sastojci

- 1 velika crvena paprika, narezana na kockice
- 2 srednje mrkve, prepolovljene po duljini i tanko narezane
- 1 crveni luk, narezan na kockice
- 1 tikvica, prepolovljene po duljini i narezana
- 4 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice svježeg soka od limuna
- 2 žličice mljevenog češnjaka (2 češnja)
- 1 žličica kumina
- 1 žličica korijandera
- 1/2 žličice cimeta
- sol
- 1 1/3 šalice suhog kus kusa
- 4 dl pilećeg temeljca
- 1/2 žličice kurkume
- 1/2 šalice grožđica
- 400 g slanutka
- 1/2 šalice prženih badema
- 3 žlice nasjeckanog svježeg korijandera
- 2 žlice nasjeckane svježe metvice

Priprema


Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Na lim za pečenje stavite papriku, mrkvu, luk i tikvice. Prelijte 1 žlicom maslinovog ulja, začinite soli i paprom te rasporedite preko povrća. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 15 minuta, preokrenite povrće na pola pečenja.

Dok se povrće peče, u maloj posudi pomiješajte preostale 3 žlice maslinovog ulja, sok od limuna, češnjak, kumin, korijander, cimet i 1/4 žličice soli, ostavite sa strane.

Zakipite pileći temeljac, 1/2 žličice soli i kurkumu. Stavite kus kus i grožđice u veliku zdjelu za miješanje, prelijte vrućim temeljcem i promiješajte. Pokrijte zdjelu plastičnom folijom i pustite da odstoji 5 minuta.

Dodajte pečeno povrće, slanutak, bademe i pripremljeni dresing kus kusu. Sve dobro promiješajte, začinite prema potrebi. Poslužite toplo.

 

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se