Dunja Gulin

Hajdemo u planine! A što ćemo jesti!?

Piše: Dunja Gulin. Dobru će kondiciju osigurati i energetske pločice

Hajdemo u planine! A što ćemo jesti!?
Kreće kasno-ljetna i jesenska sezona planinarenja, a osim dobre opreme i kakve-takve kondicije trebat će vam i nešto fino za gricnuti, zar ne? Često se u ruksacima nađe hrana koja nije idealna za fizičke napore i ne podržava stabilnu energiju, pa vam je planinariti još teže...Evo nekoliko savjeta i prijedloga što pojesti prije polaska a čime omastiti brk tokom i nakon penjanja!
 
 
Važno je imati na umu da hrana ne smije opteretiti organizam planinara, a potrebna se energija treba crpiti iz namirnica čiji se sastojci apsorbiraju polako i bez naglog podizanja i spuštanja šećera u krvi (složeni ugljikohidrati). Naglasak treba biti na što prirodnijim i što jednostavnije pripremljenim namirnicama- rafinirani proizvodi su definitivno loš izbor!
 
Vrlo je bitno uzimati dovoljno tekućine; voda i biljni čajevi su idealni, a svakako izbjegavajte bilo kakva gazirana i zaslađena pića!
Doručak prije kretanja u planine trebao bi biti lako probavljiv i blago slan, jer ćete se za vrijeme penjanja znojiti više nego inače. 
 
Prženi bademi, lješnjaci, suncokret ili bundevine sjemenke idealni su za međuobrok i grickalice na putu prema odredištu, kao i rižini krekeri. 
 
 
Hajdemo u planine! A što ćemo jesti!?
 
 
 
Za glavno jelo tijekom dana dobro je ponijeti svježe pripremljene namirnice. No budući da se, ako je toplo, hrana brzo kvari, za višednevne izlete to može predstavljati problem. U tom slučaju, evo savjeta:
 
Instant miso juhe odličan su izbor; sve što je potrebno za ovaj okrepljujući uvod u obrok je zdjelica tople vode!
 
Žitarica se može skuhati večer prije puta i ponijeti. Ječam je poznat kao dobar izvor kvalitetnih ugljikohidrata a zbog svoje strukture zahtjeva dulje žvakanje - brže zasiti. Može se kombinirati s rižom ili nekom drugom žitaricom. Ječam također pomaže kod bolova u mišićima, tj. 'neutralizira' mliječnu kiselinu koja se stvara kod velikih napora.
 
Sushi je nešto kompliciraniji za pripravljanje ali vrijedi se potruditi: glavni sastojci su žitarica (energija), umeboshi šljiva ili pasta(odličan konzervans koji će sačuvati hranu u toplijim uvjetima a pri tome na krv djeluje lužnato) i tostirana nori alga (ukusan izvor minerala). Sushi se može puniti i dimljenim tofuom, seitanom, tempehom ili dimljenom ribom (kvalitetni proteini) ili se ove namirnice mogu pakirati zasebno.
 
Povrće je najbolje ponijeti svježe i ne miješati s drugim namirnicama jer se brzo kvari (štapići mrkve, celera, kiseli krastavci i sl.)
 
Za višednevne izlete može se ponijeti integralni kruh, kvalitetne paštete od povrća i prirodno konzervirane mahunarke.
Slatki dodatak mogu biti svježe i suho voće, domaće energetske pločice (prilažem i recept!), a treba izbjegavati šećer (smeđi jednako kao i bijeli).
 
Ne treba zaboraviti da je bitan segment planinarenja druženje! Za planinare dobrog zdravlja, malo tradicionalnog graha ili nekoliko gutljaja pive u dobrom društvu neće naškoditi, no ako ste u planinama često, bitno je pobrinuti se da sa sobom ponesete fine i zdrave zalogajčiće! 
 
I za kraj, jedan jednostavni recept koji će vam dati puno energije i zadovoljiti želju za slatkim dok uživate u prirodi i udišete svježi zrak!
 
 
Energetske pločice s bananom 
 
Hajdemo u planine! A što ćemo jesti!?
 
Sastojci:
 
2 veće banane
2 šalice sitnih zobenih pahuljica
3-4 žlice kakao praha
2 žlice kokosovog ulja (nije nužno)
6 žlice sjeckanog suhog voća
2 žlice slada ili meda (nije nužno)
2 žličice limunovog soka
prstohvat cimeta
prstohvat praha vanilije
 
Bananu ogulite i izgnječite vilicom. Pomiješajte sve sastojke u većoj zdjeli, dok ne dobijete jednoliku smjesu. Ukoliko je izrazito suha (ovisi o bananama) dodajte par kapi tople vode. 
 
 
Hajdemo u planine! A što ćemo jesti!?
 
 
Manju tepsiju ili posudu obložite prozirnom folijom, pa smjesu prebacite na foliju. Jednoliko ju rasporedite na dno posude, do željene debljine (smjesa ne mora pokriti cijelo dno). Prekrite ostatkom folije.
 
 
Hajdemo u planine! A što ćemo jesti!?
 
 
Ohladite u hladnjaku dok se smjesa ne stvrdne. Najfiniji okus pločica je kada odstoje u hladnjaku preko noći. Ako vam se žuri, posudu sa smjesom možete staviti u zamrzivač do sat vremena. 
Izrežite u oblik pločica, svaku zasebno zamotajte u foliju i držite u hladnjaku. 
 
 
Dobar tek, i uživajte u planinarenju !
 
Dunja 
 
 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.