Advertisement
Nutricionizam

Grejp djeluje na metabolizam jetre

Je li istina ili izmišljotina da grejp ometa detoksikaciju jetre i da bi ga trebalo izbjegavati kod uzimanja nekih lijekova?

Grejp djeluje na metabolizam jetre

Jetra je jedan od naših najvažnijih organa, zadužena za uklanjanje toksina koji u organizam ulaze preko hrane, pića, lijekova pa čak i zraka. 

Održavanje jetre i njenih funkcija zdravima – od vitalnog je značaja za cjelokupno naše zdravlje. Grejp koji se opravdano smatra zdravom hranom, u nekim situacijama, ipak može ometati funkciju detoksikacije jetre.
 
Jetra vrši detoksikaciju tijela i oslobađa tijelo štetnih kemikalija, alkohola, kofeina i metaboličkih produkata lijekova. Neki stručnjaci komplementarne medicine smatraju da jetru treba osnažiti i pročistiti kako bi i dalje nesmetano obavljala funkciju detoksikacije.
 
U svojoj knjizi  "Optimal Digestive Health: A Complete Guide" , dr. Trent W. Nichols, preporučio je konzumaciju povrća iz porodice Brassicaceae (kelj, brokula, koraba, radič, gorušica…) kao prirodnog načina osnaživanja i detoksikacije jetre. Preporučuje također upotreba ljekovitog bilja (korijena i lista maslačka, lista artičoke, korijena čička i sikavice). Međutim, smatra da grejp, iako vrlo zdrava namirnica, ometa detoksikaciju jetre.
 
Autorica Ann Louise Gittleman u "The Fast Track Detox Diet." također smatra da je grejp u nekim situacijama problematičan te da je opravdan savjet liječnika koji savjetuju svojim pacijentima da ne piju sok od grejpa za vrijeme uzimanja lijekova za sniženje krvnog tlaka, antidepresiva te nekih drugih lijekova. Sok grejpa ometa obje faze jetrene detokikacije i iz tog ga razloga niti ova autorica ne preporučuje kod “čišćenja” jetre.
 
Prema trećem autoru, Diane S. Aschenbrenner u knjizi "Drug Therapy in Nursing" grejp inhibira aktivnost jednog od najvažnijih jetrenih enzima CYP3A4 i tako djeluje na metabolizam lijekova pod utjecajem tog enzima. U serumu osoba koje su istovremeno konzumirale sok od grejpa i lijekove za snižavanje krvnog tlaka dokazane su više koncentracije lijeka u odnosu na serum osoba koje nisu konzumirale sok od grejpa, a trošile su isti lijek. 
 
Sve ovo ukazuje da bi grejp mogao biti problematičan i ometati proces detoksikacije jetre te da ga i u tom slučaju treba izbjegavati.

Da vas ovaj tekst slučajno ne spriječi u daljnjoj konzumaciji ovog voća moramo napomenuti da je grejp jedna od zdravijih namirnica koja je potpuno sigurna za konzumiranje ako niste na terapiji lijekovima ili ne namjeravate napraviti detoksikaciju jetre. Ne samo da je pun vitamina C, već se radi o voću koje stimulira probavu, smanjuje kolesterol i prevenira karcinom dojke – sudeći prema "The Complete Book of Nutritional Healing" by Deborah Mitchell
 
 
Izvor: National Institutes of Health (NIH)
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se