Alenka Brozina, dr. med.

Bezglutenske kulinarske čarolije u Rijeci

Upravo sama činjenica da je Marcello kuhar koji i sam boluje od celijakije čini ga kompetentnim za savjete o tome kako pripremiti ukusan bezglutenski obrok

Bezglutenske kulinarske čarolije u Rijeci
Sa zadovoljstvom pišem ovaj kratki osvrt na bezglutenski događaj koji se održao u Rijeci u utorak, 8. studenog. Naime, poznati talijanski chef Marcello Ferrarini svoje je „bezglutenske kulinarske čarolije“ pripremao u specijaliziranoj prodavaonici bezglutenske hrane GlutiNe. Događaj je bio iznimno posjećen, a svi prisutni mogli su uživati u kulinarskim delicijama majstora bezglutenske kuhinje, koji je poseban po tome što i sam boluje od celijakije.
 
Ovaj izrazito veseli chef fascinirao me svojim stavom kojim celijakiju ne doživljava kao bolest, već mu ista predstavlja izazov za pripremu što boljeg i ukusnijeg obroka. Radi kao savjetnik bezglutenske kuhinje u brojnim hotelima i restoranima te kao professor u školi kuhanja. Također, ima vlastiti kulinarski show na SKY TV-u pod nazivom „Senza glutine con Gusto“ (Bez glutena s okusom).
 
Bezglutenski proizvodi od tefa
 
Marcello nam je predstavio i novu liniju bezglutenskih proizvoda od tefa, bezglutenske žitarice koja je još gotovo nepoznata na našim područjima. Za prisutne pripremio je tri ukusna i slasna glavna jela. Tjestenina od teffa s umakom od maslaca bez laktoze, cherry rajčica, masline ukrašene s mliječnom kremom (također bez laktoze) i blagim umakom od limuna, bila je preukusna.
 
Bezglutenske kulinarske čarolije u Rijeci
dr. Brozina i chef Marcello Ferrarini
 
Ravioli od teffa (punjeni mesom) začinjeni s bezlaktoznim maslacem i kaduljom uz mljeveni pistachio i aceto balsamico zadovoljili su nepca i najizbirljivijih „mesoždera“, dok su njoki od teffa s kremom od cvjetače i prženom pancetom bili prava kombinacija mediteranske i slavonske kuhinje.
 
Tijekom kuhanja chef Marcello je sve prisutne počastio svojim malim kulinarskim savjetima. Između ostalog, naučili smo da se zamrznuta bezglutenska pasta kuha na jačoj vatri, dok se suha kuha tako da se u vodu doda malo ulja. Početak kuhanja treba biti na višoj temperaturi uz povremeno miješanje, a ostatak na nižoj temperaturi u poklopljenoj posudi
 
Bezglutenski obrok može biti jako ukusan
 
Upravo sama činjenica da je Marcello kuhar koji i sam boluje od celijakije čini ga kompetentnim za savjete o tome kako pripremiti ukusan bezglutenski obrok. Sam navodi, da on zapravo voli pripremati hranu ne samo za osobe na bezglutenskoj prehrani, već i za njihove „glutenske prijatelje“, kako bi im pokazao da i bezglutenski obrok može biti ukusan.
 
Veliku zahvalu moram uputiti i gospodinu Gabrielu Baričiću koji je zaslužan za gostovanje Marcella Ferrarinija u Rijeci. On je vlasnik prve specijalizirane prodavaonice bezglutenskih namirnica i hrane u Hrvatskoj GlutiNe, jedinim sigurnim bezglutenskim kutkom, gdje zasigurno neće doći do popratne kontaminacije glutenom obzirom da prodavaonica sadrži isključivo bezglutenske namirnice. 
 
U očekivanju brojnih novih bezglutenskih druženja poslužit ću se izrekom chefa Marcella Ferrarinija „Kuhanje je nauka, a na kuharu je da je sprovede u remek djelo“.
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se