Zdravo i fino

Germknedle s umakom od vanilije – omiljena blagdanska poslastica

Mnogima omiljen desert sa skijanja osvojio je i zagrebačke adventske kućice, a mi vam donosimo originalni recept koji možete isprobati kod kuće

Germknedle s umakom od vanilije – omiljena blagdanska poslastica

 

 

 

Svima koji su posjetili austrijska skijališta zasigurno su u sjećanju ostale germknedle, desert kojem je teško odoljeti. Germknedle su austrougarski specijalitet od dizanog tijesta, punjene pekmezom od šljiva i prelivene umakom od vanilije ili rastopljenim maslacom (u tradicionalnoj varijanti), uz obavezan posip od maka i šećera u prahu. Tajna je u mekanom i prozračnom tijestu (koje ne smije biti slatko), tako da se ne treba puno probijati do skrivenog pekmeza u sredini, sve to preliveno bogatim bijelim umakom s vanilijom i makom. Iako ne možemo reći da se radi o zdravoj slastici, vjerujemo da nas ova mala dekadencija neće pretjerano odmaknuti od puta zdravlja koji smo si zacrtali u 2018. godini. Uostalom, pravila su tu da se krše, zar ne? 

Sastojci:
- 500 g brašna
- 60 g šećera
- 30 g maslaca
- 2 jaja
- 1 žumanjak
- 20 g svježeg kvasca
- 200 ml mlijeka
- prstohvat soli
- limunova korica
- pekmez od šljiva
- malo mlijeka i ruma za kuhanje

Za posluživanje:
- rastopljeni maslac ili umak od vanilije
- mljeveni mak i šećer u prahu za posipanje

Priprema:
U zagrijano mlijeko razmrvite kvasac i pustite da se otopi.

U veliku zdjelu dodajte brašno, šećer, malo soli i limunove korice. Suhim sastojcima dodajte maslac, dva jaja i dodatni žumanjak, a zatim ulijte mlijeko s kvascem.

Mijesite oko 10 minuta dok ne dobijete mekano i glatko tijesto koje se ne lijepi. Pokrijete krpom i ostavite da se diže sat vremena, dok se ne udvostruči.

Pobrašnite podlogu na kojoj ćete razvući tijesto. Oblikujte ga u valjak i podijelite na 10 manjih kuglica.

Svaki komadić tijesta izravnajte i ispunite žličicom pekmeza od šljiva. Dobro stisnite rubove i oblikujte knedle.

Napravljene germknedle posložite na pladanj, lagano pobrašnite, pokrijte krpom i ostavite da miruju još 30 minuta.

Po originalnom receptu knedle se kuhaju na pari 15-ak minuta, a zatim peku u pećnici. Ipak, može i jednostavnije – zavrijte vodu u koju ste dodali malo soli, mlijeka i ruma. Stavite germknedle sa spojenom stranom prema gore, poklopite i pustite da kuhaju 7-10 minuta. Zatim ih preokrenite na drugu stranu i pustite još 7-10 minuta.

Izvadite germknedle i na nekoliko ih mjesta izbodite iglom. Poslužite odmah, prelivene rastopljenim maslacom ili umakom od vanilije i pospite smjesom od maka i šećera u prahu.

Savjet:
Kao umak od vanilije poslužit će i puding od vanilije u koji ste dodali više mlijeka. Umak možete napraviti i sami, a trebat će vam:
- 2 velika žumanjka
- 300 ml mlijeka
- 200 ml vrhnja
- 25 g šećera u prahu
- 2 žličice škroba
- 1 mahuna vanilije ili 1 žličica arome vanilije

Dok se germknedle dižu, pripremite umak. U lonac srednje veličine stavite žumanjke pa dodajte škrob i šećer. Prerežite mahunu vanilije po duljini i sastružite sjemenke u smjesu ili dodajte aromu vanilije. Metalnom pjenjačom pomiješajte sva sastojke. Lagano ulijevajte mlijeko i vrhnje stalno miješajući. Stavite lonac na laganu vatru i kuhajte 6-8 minuta, stalno miješajući (smjesa ne smije zakipjeti). Kuhajte dok ne postaje glatko i gusto.


 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.