Branimir Dolibašić

Geni i prehrana - budućnost je stigla

Zašto pojedinci dožive različite ishode iako su na sličnom modelu prehrane i životnom stilu proveli desetljeća skupa? Odgovor se krije u genetici

Geni i prehrana - budućnost je stigla

Dva muškarca iste dobi hrane se jednako loše, s malo voća i povrća te previše soli i zasićenih masti od pržene i masne hrane. Kod jednog se razvije visoki tlak, metabolički sindrom, visoki kolesterol, ateroskleroza, dakle, skraćeni životni vijek. Drugi na istom modelu poživi dulje i prođe bez kroničnih bolesti. U drugom slučaju, dvije žene srednje dobi hrane se tako da unose nedovoljno kolina, kofaktora B kompleksa. Jedna ima problema s jetrom kasnije u životu, druga nema.

Zašto pojedinci dožive različite ishode iako su na sličnom modelu prehrane i životnom stilu proveli desetljeća skupa? Za odgovorom na slična pitanja već dugo se bave nutricionisti i medicinska struka. Iako je prehrana često bila zanemarena kao bitan čimbenik u razvoju određenih stanja, danas imamo potvrdu da je genetika ključ koji određuje odgovor pojedine osobe na prehrambeni unos tijekom života. Zahvaljujući nutrigenetici, danas možemo imati odgovore na mnoga pitanja koja se tiču zdravlja i kroničnih bolesti.

Te odgovore možemo po prvi put u povijesti pretočiti u jedinstven, personaliziran i prilagođen model prehrane krojen samo za jednog čovjeka. Znamo da nema biokemijskom i biološkom građom dvije jednake osobe, da smo svi posebni i jedinstveni, baš kao i naša kombinacija DNK koju smo naslijedili od roditelja. Sada znamo da se niti svi ljudi ne trebaju hraniti na isti način i da jedna dijeta ne vrijedi za sve. Personalizirani način prehrane je budućnost, ali već sada možemo prilagoditi izbor namirnica i način života svojim genima kako bi izbjegli rizike po zdravlje koji se kriju u našim genima te iskoristili prednosti i jake strane svoje genetike.

Ovakve spoznaje osobito su korisne za prevenciju pobola kroničnih nezaraznih bolesti poput dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, odnosno kod sumnja na nasljedne zdravstvene rizike, primjerice rak prostate ili dojke, ili Alzheimerovu bolest. Učiniti genetske testove danas može značiti mnogo za sportaše u natjecateljskom ritmu jer poznavanjem svojih genetskih predispozicija moguće je prehranu skrojiti preciznije prema mogućnostima tijela i tako od svog tijela izvući maksimum kroz personalizirani trening i prehranu.

Nutritivna genetika


Ovaj skok u znanosti u prehrani moguć je nakon dovršetka projekta ljudskog genoma (Human Genome Project), mapiranja čitave genske karte čovjeka, sekvencirajući 3 milijarde parova nukleotida. Nakon toga su se otvorila vrata za nove spoznaje o povezanosti hrane i čovjeka kroz prizmu genetike. Slično zvijezdama, uvijek su bile na nebu iznad nas, ali do otkrića teleskopa nismo ih mogli proučavati i znati više o njima.

Zanimljivo je da je genetska varijacija među ljudima mala, jer 99% ljudi je genetski identično. Ipak, u onih 1% razlike kriju se veliki broj mogućih ishoda po zdravlje različitih prema načinu prehrane i života. Neke od njih su SNP (singletni nukleotidni polimorfizmi, snipovi). Male varijacije, kao što su zamjena jednog para baza u lancu DNK, ali na mjestu koje kodira određenu funkciju u tijelu, mogu raditi velike razlike. Na primjer, time proizvodnja enzima laktaze može biti promijenjena i njegova funkcija će biti značajno narušena ili neprepoznatljiva, tako da imamo intoleranciju laktoze. Posljedice su poznate, nadutost, grčevi, proljevi i probavne smetnje prilikom konzumacije mliječnih proizvoda koji sadrže laktozu.

Jasno je da će s više podataka o međuzavisnosti gena i hrane nutrigenetika biti sve prisutnija i postati rutinski dio zdravstvene njege i preporuka za zdravlje. Već danas svatko može za sebe napraviti iskorak u zdravlju i „pročitati“ nosi li u svojim genima SNP genetske varijacije, te tako moći pametnim izborom namirnica svoju prehranu osloboditi tereta namirnica koje mu ne odgovaraju prema genima, a ojačati one namirnice koje hranjivim sastavom odgovaraju na slabe točke u genima. Na primjer, loše iskorištavanje kalcija.

U Nutrilife centru moguće je napraviti nekoliko medicinskih genetskih panela prema određenim bolestima (Alzheimer, makularna degeneracija, Crohn, ulcerozni kolitis, iritabilni sindrom crijeva, hemokromatoza, dijabetes, tromboza, hipertenzija), farmakogenetski profil (testiranje otkriva reakcije na preko 200 različitih lijekova) te prehrambeni genetski profil za nutrigenetiku osobno prilagođene prehrane, ili čak mršavljenja najboljeg prema vlastitim genima. Također, osobne potrebe za najveći dio vitamina i minerala je moguće pročitati, i tako uzimate suplemente kroz pametnu spoznaju o svojim stvarnim potrebama na hranjivim tvarima. Sam test je bezbolan i izvodi se uzimanjem uzorka sline, a u rezultat je uključeno savjetovanje liječnika za medicinske profile, odnosno nutricionista za prehranu i nutrigenetske profile.

www.nutrilifecentar.hr

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.