Zdravo i fino

Gazpacho od rajčica

Brza i jednostavna i priprema andaluzijske hladne povrtne juhe ne umanjuje njen odličan okus

Gazpacho od rajčica

Gazpacho. 

Hladna juha od povrća s dominacijom rajčica kao povrća, postala je sastavni dio Andaluzijske kuhinje (Španjolska). Najčešće servirana u Córdobi i Sevilli, proširila se po cijelom svijetu. 
Neki kažu da se servira čak i u Italiji, s dodatkom octa ili Prošeka. Osobno, više volim Prošek, mada se može dodati i neko drugo desertno vino. Daje mu posebnu slatkastu notu, a ne osjeti se previše.
Za ovih ljetnih vrućina, nekuhana povrtna juha savršen je i brzo gotovo ručak 
 
Gazpacho od rajčica
(za 4 osobe)
 
 Potrebni sastojci:
•         1 kg oguljenih rajčica, crvenih
•         ½ male paprike, domaće (zelene)
•         1 manji svježi krastavac
•         1 veliki režanj češnjaka
•         ¼ glavice crvenog luka, oguljenog i krupnije narezanog
•         80 ml maslinovog ulja
•         1 žlica Prošeka
•         1 žlica svježeg bosiljka, listići
•         sol, svježe mljeveni crni papar
•         za posipanje:  Feta sir, ostatak paprike, rajčica, svježi krastavac, listići bosiljka i peršina
 
 
Priprema:
•         Rajčice stavite u kipuću vodu pa ih pustite neka odstoje oko 1 minutu. Ocijedite ih od vode, a zatim ih ogulite pa nasjeckajte.
•         U blenderu kombinirajte sve sastojke. Miksajte oko 1 minutu dok sastojci ne poprime gustu, glatku teksturu.
•         Juhu prelijte u plastičnu posudu, poklopite pa ostavite u hladnjaku oko 2 sata.
•         Poslužite u manjim zdjelicama. Po vrhu pospite sitno sjeckane rajčice, krastavce, papriku, Feta sir i svježe začinsko bilje. Po želji možete poprskati i s malo maslinovog ulja.
 
Napisala: Maja Matus
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.