Promocije

Food Revolution dan obilježen i u Hrvatskoj

I Hrvatska ima svoju Food Revolution zajednicu, koja je ove godine prvi puta službeno obilježila Food Revolution Day na otoku Krku

Food Revolution dan obilježen i u Hrvatskoj

Food Revolution svjetski je pokret pod okriljem Jamieja Olivera, slavnog britanskog chefa. Cilj mu je edukacija o hrani i povratak zdravih kuhanih obroka u obitelj, vrtiće, škole i radna mjesta, gdje je naglasak na lokalnom uzgoju i kupnji domaćih namirnica. Ambasadori diljem svijeta svake godine slave Food Revolution Day, organizirajući pritom različite akcije.

Povodom tog dana u centru Malinske na otoku Krku, ambasadorica otoka Krka, Sabina Barbiš i kuhari volonteri, među kojima i Zvjezdana Vukić, Ratko Iveković te Marin Pleše iz show-a Masterchef, kuhali su ukusna jela od krčkih delicija. Bilo je tu ponešto slano i slatko, morsko i voćno, za velike i male! U stilu Jamie Olivera, pripremali su brza i lagana jela od svježih lokalnih namirnica.

Food Revolution dan obilježen i u Hrvatskoj

Ljubav prema hrani i želja da se ista prenese na najmanje, vidjela se u svakom tanjuru. Svojih minimalno 300 gostiju, nahranili su tzv. morskim čušpajzom, šarenim povrtnim fishburgerima i nebrojenim vrstama voćnih smoothieja. Pripremljena hrana besplatno se degustirala, a prezentirali su se i vrhunski otočki proizvodi, između ostalih Gelati d'Oro sladoledi bez šećera te Veli's čips i sok od jabuke.

Food Revolution dan obilježen i u Hrvatskoj

U suradnji s Hrvatskim akademskim centrom primijenjenog nutricionizma, u osnovnim školama u Malinskoj i Krku provedena je kratka anketa o prehrambenim navikama otočke djece. Pitanja su bila o omiljenim i neomiljenim namirnicama i školskim obrocima, sudjeluju li u pripremi hrane kod kuće i sl. Rezultati ankete potvrđuju koliko je potrebno mijenjati prehrambene navike od malih nogu jer samo polovica učenika od njih 450 ispitanih jede povrće i voće svaki dan!

Zanimljivo je ipak da u najmanje omiljene školske užine spadaju pudinzi i kruh s namazima poput čokoladnih namaza, marmelade i margarina. Pizza, tjestenina, ćevapi i pečeni krumpiri ipak su među omiljenijim obrocima, dok su povrtna variva najmanje ocijenjeni školski obroci. Veseli činjenica da 87 % učenika želi naučiti kuhati, što je zeleno svijetlo za pokretanje projekta škole kuhanja za najmanje.

Food Revolution dan obilježen i u Hrvatskoj

Ovu vrijednu akciju, koja će, vjeruju Food Revolution Ambasadori za Hrvatsku, izroditi u nešto puno veće, omogućili su divni ljudi čije srce snažno tuče za one najmanje. Food Revolution Day na otoku Krku omogućili su Udruga mladih Termen, Enzita team Kvarner Punat Trgovine, Gelati d'Oro, Veli's, Pekara Vrbnik, PG Šantek, Caffe&Cocktail Bar Marin, Kavana Beleca, Mrkač obrt, Tonini d.o.o. Krk, Argola, Tutti Frutti, La voće, Foto Studio Brujo, Radio Otok Krk, TO Ivić Malinska, TUO Giovanni, TO Zelenjava, P&B Hortikultura, Maravić d.o.o., uz pomoć profesora i učitelja osnovnih škola otoka Krka.

Još jednom, svjedoci smo da hrana spaja ljude!

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.