Advertisement
Eko dom

Eteričnim uljima protiv gljivica u perilicama

Znanstvenici su nam rekli sve o prisustvu opasnih gljivica u perilicama, ali nam nisu otkrili kako ih se uspješno riješiti

Eteričnim uljima protiv gljivica u perilicama

Početkom ljeta objavljena je vijest kako se ne možemo do kraja pouzdati u zdravstvenu sigurnost naših perilica za posuđe. Naime, unatoč očekivanju da su perilice sigurne zbog visokih temperature, pare i agresivnih detergenata koji se najčešće koriste, rezultati istraživanja su otkrili da su perilice posuđa upravo idealno mjesto za razvoj bakterija i gljivica. Znanstvenici su u perilicama izolirali potencijalno smrtonosne bakterije i gljivice što je pokrenulo paniku kod nekih vlasnika ovih korisnih kućanskih aparata.

Otkriće koje je šokiralo javnost govori o 62% perilica posuđa u kojima su pronađene gljivice Exophiala dermatitidis i Exophiala phaeomuriformis na gumi vrata perilice. Obje gljivice podjednako opasne za ljudsko zdravlje, vrste koje pokazuju izuzetnu toleranciju  na visoku temperaturu, agresivne detergente, sol te na zakiseljenu ili lužnatu vodu. Otkriće je poprilično začudilo znanstvenike koje smatraju da ta kombinacija ekstremnih uvjeta na koje su se gljivice adaptirale nije dosad bila zabilježena kod dvije otkrivene vrste.
 
Biologinja Dr Polona Zalar s Univerze v Ljubljani smatra da je “Otkriće i prisutnost ove vrste gljivica u našim kućanskim aparatima zanimljiva znanstvenicima stoga što su ti živi organizmi doživjeli izuzetan evolucijski proces kako bi se navikli na ekstremne uvjete u samoj perilici posuđa”.
 
189 uzoraka je uzeto iz 101 grada diljem svijeta. Najviše uzoraka – njih 102, prikupljeno je u slovenskim perilicama, a ostali uzorci u perilicama drugih europskih država, Južnoj i Sjevernoj Americi, Izraelu, Južnoj Africi, Istočnoj Aziji i Australiji.
 
U 62 % perilica su pronađene gljivice s tim da obje Exophiala vrste mogu uzrokovati sistemsku bolest kod ljudi i kolonizirati pluća pacijenata s cističnom fibrozom. 
 
Eteričnim uljima očistite perilicu
 
Ova vijest je sigurno ostavila malo straha kod svih onih koji svoje posuđe redovito peru u perilicama, ali uz to zaboravljaju da i perlicu ponekad treba – oprati i dezinficirati.
 
Predlažemo da to učinite jednom u dva tjedna. 
 
Eterična ulja, alkoholni ocat, boca s raspršivačem, voda i rukavice su ono što će vam biti potrebno. 
 
Za početak, opskrbite se kemotipiziranim eteričnim uljima usplođa limuna (Citrus limonum), čajevca (Melaleuca alternifolia) i timijana kemotip geraniol (Thymus vulgaris kemotip geraniol). Eterično ulje limuna djeluje antiseptički i baktericidno, antiviralno te je odličan dezinficijens zraka u prostorijama. O čajevcu i njegovoj svestranosti se puno toga zna. Djeluje antibakterijski na širok spektar bakterija, na viruse, gljivice i parazite pa nije čudo da ćemo ga uvrstiti u ovaj popis. A aromaterapijski as iz rukava, kada je riječ o eteričnim uljima koja odlično djeluju i na bakterije i na gljivice predstavlja timijan kemotip geraniol. Radi se o eteričnom ulju koje je pokazalo djelovanje na plijesan Aspergillus niger (crna plijesan) u dozi 250 mikrograma/ml s time da protiv Aspergillusa nema poznatog sintetskog lijeka.
 
Vjerujem da će se jednom povesti i istraživanje o djelovanju eteričnih ulja na gljivice pronađene u perilicama, Exophiala dermatitidis i Exophiala phaeomuriformis, ali dok se to ne dogodi - predlažem korištenje eteričnih ulja koja dokazano djeluju protugljivično.
 
Pripremite aromaterapijsku mješavinu za dezinfekciju
 
U plastičnoj boci s raspršivačem priredite 3 dcl alkoholnog octa, 2 dcl vode, 2 ml eteričnog ulja limuna (40-50 kapi), 2 ml eteričnog ulja čajevca(40-50 kapi) i 1 ml eteričnog ulja timijan kemotip geraniol (20-25 kapi). Za dodatno djelovanje, najbolje bi bilo ovih 2 dcl vode zamijeniti hidrolatima timijana kemotip timol, primorskog vriska, origana ili čajevca, ako ih imate pri ruci. Hidrolati su vodeni ostaci koji zaostaju nakon destilacije eteričnih ulja i nose kemijske spojeve topive u vodenom mediju.
 
Zapamtite da se eterična ulja ne otapaju u vodi, djelomično se otapaju u octu i da je tako pripremljenu mješavinu potrebno snažno promućkati prije svakog prskanja. 
 
Odvojite sve pomične dijelove perilice, stavite ih u sudoper i poprskajte mješavinom.
Poprskajte samu perilicu priređenom mješavinom, pripazite da poprskate svaki kutak, svaki rub, gumu i sve ostalo unutar perilice posuđa. Ostavite da eterična ulja djeluju nekih dvadesetak minuta i potom dobro ručno operite pomične dijelove i perilicu blagim detergentom, po mogućnosti organskim. 
 
Kada ste perilicu tako oprali – uključite program za pranje na najvišoj temperaturi i dodajte, umjesto detergenta - 3 dcl alkoholnog octa, 25 kapi eteričnog ulja usplođa limuna i pustite da se program odvrti.
 
Rezultat ćete, na kraju pranja, lako vidjeti očima i osjetiti nosićem i vjerujemo da će vas to potaknuti da jednom zauvijek u svoje perilice posuđa prestanete stavljati sintetske mirise limuna i druge osvježivače. Prava stvar je nadohvat ruke pa zašto je ne biste iskoristili? 
 
I zapamtite, kupujte samo kemotipizirana ulja!
 
 
Napisala: Andrea Šitum
Centar Priroda zna
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.
 • Eteričnim uljima protiv gljivica u perilicama- komentira modesty modesty
  Thumbs up za tematiku i ?lanak!!
 • Eteričnim uljima protiv gljivica u perilicama- komentira malimedo malimedo
  Ja mislim da su deca koja žive u najvećoj zmazano?i najmanje bolesna!
 • Eteričnim uljima protiv gljivica u perilicama- komentira andrea andrea
  Mješavina samo mora stajati u dobro zadihtanoj posudi da eteri?na ulja ne ishlape i tako je možete ?uvati više mjeseci, šest mjeseci minimalno. Poz!
 • Eteričnim uljima protiv gljivica u perilicama- komentira Mikica Mikica
  Pitala bih koliko dugo ta mješavina za špricanje može stajati a da ima korisna svojstva? Naime ne potrošimo ju cijelu u jednom osvježavanju i ?išćenju suđerice.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se