Advertisement
Fitoterapija i aromaterapija

Eterična ulja nisu samo mirisi

Mala abeceda aromaterapije i trikovi za prepoznavanje kvalitetnih eteričnih ulja

 Eterična ulja nisu samo mirisi

Koristite li eterična ulja za aromatiziranje prostora, kućni wellness ili za izradu aromaterapijskih pripravaka – pripazite da se radi o esencijama visoke kvalitete.

Kako smo obećali, u jednom od prethodnih članaka o eteričnim uljima pisali smo o prepoznavanju nekvalitetnih eteričnih ulja, a u ovom ćemo članku više pažnje posvetiti tome kako prepoznati eterično ulje aromaterapijske kvalitete.

Eterična ulja su hlapive, koncentrirane smjese kemijskih spojeva dobivene destilacijom ili tiještenjem biljaka ili njihovih dijelova. Usprkos činjenici da se nazivaju eteričnim ili esencijalnim uljima – po svom sastavu to nisu prava ulja jer se radi o hlapivim produktima biljaka. 
 
Za razliku od uvriježenog razmišljanja, eterična ulja nisu „samo“ mirisi – ona imaju svoje aktivne tvari, indikacije, kontraindikacije i nuspojave tako da je potreban oprez pri njihovu korištenju bez obzira koristite li ih samo za aromatiziranje prostora, u pripravcima za nanošenje na kožu, u inhalacijama ili radite li s njima neke složenije pripravke - u svakom od tih slučajeva eterična ulja moraju biti aromaterapijske kvalitete. 
 
Kako prepoznati ulja aromaterapijske kvalitete?
 
Ulje aromaterapijske kvalitete lako ćete prepoznati prema nekom od certifikata koji jamči kvalitetu uzgoja i proizvodnje ( HECT, ECO CERT, AB, DEMETER), a mora na etiketi (na bočici ili na kutijici) imati naznačene:
 
- nazive biljke na hrvatskom i latinskom
- zemlju porijekla
- način uzgoja, način dobivanja, dijelove biljke iz kojih se iscrpilo ulje
- glavne kemijske sastavnice
- kemotip
- lot broj
- rok trajanja
 Eterična ulja nisu samo mirisi
 
Što je to kemotip i kemotipiziranost?
 
Kemotip eteričnog ulja označava da eterična ulja dobivena iz iste botaničke vrste, a ovisno o varijacijama,  kao što su različito geografsko stanište ili klimatske promjene, imaju različit kemijski sastav i sukladno tome različitu upotrebu (tako će ružmarin iz Dalmacije biti kemotip kamfor, onaj sa Korzike će biti kemotip verbenon dok će onaj iz Maroka biti kemotip cineol- i sva tri kemotipa ružmarina će imati različita svojstva).
 
Kako se eterična ulja koriste?
 
- Inhalacijom
- Preko kože (u kupkama, kozmetičkim preparatima, masažom ili umasiravanjem – redovito
razrijeđena)
- Oralno, rektalno, vaginalno (ovakvi načini uporabe su rezervirani za iskusnije
aromaterapeute!)
 
Oprez je majka aromaterapije!
 
- Ne preporučuje se uzimati eterična ulja oralno, rektalno i vaginalno na svoju ruku bez savjeta liječnika ili stručne osobe
 
- Eterična ulja se ne miješaju, ne otapaju i ne razrjeđuju vodom
 
- Sva se ulja na kožu nanose razrijeđena u nekom baznom ulju (badem, lješnjak, suncokret, sezam…) ili uz dodatak emulgatora i u koncentraciji od 0,5 – 10% – uz izuzetak nekoliko ulja koja su sigurna za upotrebu u većim dozama (ljekovita lavanda, ravensara, čajevac)
 
- Neka citrusna eterična ulja ( bergamot, limun, grejp, gorka naranča ) fototoksična su i mogu ostaviti ružne pigmentacijske mrlje tako da se ne preporučuje njihovo nanošenje 12 sati prije izlaganju suncu
 
- Trudnice ne bi trebale koristiti ulja u prva tri tromjesečja trudnoće (osim uz preporuku stručne osobe), a kasnije se savjetuje oprez
 
- Oprez je potreban i u djece, kroničnih bolesnika i osoba koje imaju neku autoimunu bolest
 
- Ako ste skloni alergijama – pomiješajte desetak kapi baznog ulja i jednu kap eteričnog i umasirajte u podlakticu, prekrijte flasterom. Ako u roku od nekoliko sati (osobe koje imaju već dokazane alergije neka ostave flaster preko noći) ne bude alergijske reakcije – možete to ulje slobodno koristiti
 
- I najvažnije – eterična ulja se drže izvan dosega djece!  
 
 
Ako ćete i dalje imate problema s prepoznavanjem nekvalitetnih eteričnih ulja,  slobodno se obratite Naturalinim stručnjacima - mi ćemo vam rado pomoći savjetom.
 
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se