Eterična ulja: kako prepoznati muljažu?

Sigurno u aromaterapijsku pustolovinu - korisni savjeti kako prepoznati da je bočica eteričnog ulja loše kvalitete ili da se radi o patvorenom eteričnom ulju

Ovo je opis
Objavljeno: 01.12.2011.


Ulazite u prekrasno uređen dućan u središtu grada, sve miriši na spa i wellness, dobrobit duha i tijela, sve izgleda tako prirodno, a oko vas natpisi- 100% prirodno, 100% čista eterična ulja, aromaterapijske mješavine, eterična ulja za inhalaciju i kupujete  – mačka u vreći, a da toga niste niti svjesni.

U jednom sam takvom „100% prirodnom“ dućanu naišla na bočicu ulja 
kore cimetovca na kojoj je bilja nalijepljena etiketa „Lovor 100% čisto“, a u drugom 
dućanu je pak umjesto eteričnog ulja zimzelena iz bočice zasmrdio čisti sintetski spoj 
metil-salicilat. Od zimzelena u bočici nije bilo ni Z. Treći primjer je poznat mnogima – u 
velikim drogerijama se može pronaći eterično ulje matičnjaka ili ruže koje košta 20 kuna.
 
Osobama koje imaju kvalitetno aromaterapijsko obrazovanje, dovoljno je da samo kratko, prilikom kupovine, poskeniraju neki dućan pa da odmah zaključe o čemu se tu točno radi. Ali, najveći broj kupaca eteričnih ulja koristi ih najčešće za aromatiziranje prostora. Tek se oni smjeliji odlučuju za inhalacije i kućne masaže, a jedino oni koji se znatnije zainteresiraju za ovo područje, odlučuju se i za izradu konkretnih pripravaka.
 
U svakom slučaju, koja vam god bila namjera korištenja eteričnih ulja– morate znati točno što kupujete. 
 
Zaštite se od muljaže i nekvalitete i naučite kako prepoznati eterična ulja LOŠE kvalitete tako da idući put kada uđete u neku drogeriju ili „specijalizirani“ dućan odmah znate o čemu se radi.
 
 
Neka zazvoni alarm kada pronađete eterično ulje koje je:
 
- Označeno samo kao 100% čisto eterično ulje
 
 
- Kada firma za koju nikad niste čuli prodaje "100% čisto ulje hrvatske kvalitete", a u paleti ulja pronađete i ylang ylang, sandal i palmarosu – vjerojatnost je da je jedan dio ulja doista hrvatske proizvodnje, a drugi da je uvezen u rinfuzi pa onda pretočen u manje bočice. Najčešće se radi o eteričnim uljima vrlo loše kvalitete, bilo da su domaća ili uvezena.
 
 
- Pakirano u bijelim bočicama ili u plastici – eterična ulja se zbog nestabilnosti nekih kemijskih spojeva moraju pakirati isključivo u bočice od tamnog stakla
 
 
- Ako pronađete u ponudi osim eteričnih i mirisna ulja s mirisom jabuke, jagode ili nekim egzotičnim voćem – redovito se radi o sintetskim spojevima
 
 
- Ako na bočici ne piše koja je zemlja porijekla, način uzgoja, način dobivanje i biljni organ iz kojeg je dobiveno eterično ulje. 
 
Uzmimo za primjer naranču – uzimate u ruku eterično ulje na kojemu piše samo 100% naranča – što to znači? Ništa. Apsolutno ništa.
Prije svega, postavlja se pitanje porijekla biljke. Načina na koji je uzgojena – ako je konvencionalna poljoprivreda u pitanju, zagađena je pesticidima. Način dobivanja – radi li se o destilaciji ili hladnom tiještenju jer sva ulja dobivena iz usplođa citrusa moraju biti hladno tiještena. Potom, postoje različite vrste naranče (gorka i slatka), a od gorke se može dobiti čak tri eterična ulja - eterično ulje koje se dobiva tiještenjem usplođa, eterično ulje dobiveno destilacijom iz listova (tzv. petitgrain naranče) ili iz cvjetova (neroli). Kvalitetan proizvođač će u ponudi imati sva navedena ulja i dostupne na uvid sve detalje proizvodnje i prerade, uključujući i rezultat kemijske analize. Ovi drugi imaju samo Naranča 100%.
 
 
- Kada postavite pitanje trgovcu možete li dobiti na uvid analizu eteričnog ulja, a ovaj vas pogleda kao da ste sišli s Marsa
 
 
- Ako u paleti proizvoda pronađete eterično ulje matičnjaka, smilja, ruže ili kamilice, a da stoji nekih 20-tak kuna. Radi se o vrlo skupim eteričnim uljima. Uzmimo npr. ružu – ako se uzme u obzir da je za destilaciju jedne litre eteričnog ulja ruže potrebno četiri ili pet tona cvijeta ruže i da se iskoristivost mjeri po tome koliko je rose tog jutra bilo na laticama kada je ruža ubrana, a da te latice, koje će se destilirati, moraju biti apsolutno svježe- sasvim je jasno da deset mililitara tog vrijednog ulja ne može koštati dvadeset kuna.
 
Ili, recimo, matičnjak. Za litru eteričnog ulja potrebno je destilirati oko šest tona matičnjaka. Šest tona- šest tisuća kilograma! Može li takvo ulje koštati dvadesetak kuna? Naravno da ne.
U tu kategoriju spadaju i ylang ylang, neroli, njemačka i rimska kamilica, smilje, apsolut jasmina- ta ulja masno koštaju! Ako su jeftina, znači da su patvorena ili da su katastrofalno loše kvalitete.
 
 
- Ako na popisu eteričnih ulja pronađete eukaliptus, timijan ili ružmarin bez da je označeno o kojim se točno vrstama ili kemotipovima radi. 
 
Primjera radi, razne vrste eukaliptusa daju eterična ulja potpuno različitog sastava –eukaliptus radiata je eterično ulje primjenjivo za liječenje dišnih infekcija kod djece, limunski eukaliptus se može koristiti kao analgetik i anticelulitno ulje, eukaliptus polibrakteja se koristi kod liječenja HPV infekcija, a eukaliptus globulus se koristi kod dišnih infekcija odraslih osoba. Iako eukaliptusa ima još mnogo vrsta – ovo je primjer kako u svijetu aromaterapije reći „eukaliptus“ ne znači – ništa.
 
Slično je i sa kemotipovima. Kemotip eteričnog ulja označava da eterična ulja dobivena iz iste botaničke vrste, a ovisno o varijacijama,  kao što su različito geografsko stanište ili klimatske promjene, imaju različit kemijski sastav i sukladno tome različitu upotrebu Tako će ružmarin iz Dalmacije biti kemotip kamfor, onaj sa Korzike će biti kemotip verbenon dok će onaj iz Maroka biti kemotip cineol- i sva tri kemotipa ružmarina će imati različita svojstva.
 
 
Ako ćete i dalje imate problema s prepoznavanjem nekvalitetnih eteričnih ulja,  slobodno se obratite Naturalinim stručnjacima - mi ćemo vam rado pomoći savjetom.
 
Naturala.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Nokia | Twitter | Facebook

Foto: Andrea Šitum
Komentari
modesty 04.12.2011
Odli?an ?lanak! Hvala Vam Andrea što dijelite edukativne informacije na ovu temu. Samo informiranošću i inzistiranjem na kvaliteti možemo kao potroša?i u?initi potrebne promjene.

Da biste mogli komentirati članke morate biti registrirani korisnik. Registrirajte se ovdje.

Medicina i farmacija

Provjeri zdravlje na Cvjetnom
Velika javnozdravstvena akcija u organizaciji Hrvatskog društva za hipertenziju i Medikora... više
 
Ugradnja umjetnog kuka je
Prije 22 sati Stručni tim Specijalne bolnice Akromion održao predavanje o ugradnji umjetnih zglobova i... više
Dobar vid najugroženijima
Prije 7 dana Essilor kao vodeći proizvođač naočalnih leća donirao najugroženije štićenike Dnevnog boravka Doma... više

Ispunjen život

Najbolji posao u Hrvatskoj
Izabrani kandidat bavit će se komunikacijom na društvenim mrežama i 'čuvati' robotsku... više
 
Hippy Garden oduševio svojom
Prije 13 dana Nova dimenzija mode u oživljenom modnom vrtu... više
Postanite METRO Zvijezda zajednice
Prije 14 dana METRO nagrađuje poduzetnika koji doprinosi zajednici... više

Doza inspiracije

Projekt Mašnica - posao
Ivana i Renata Vokal, kći i majka, udružile su snage i iznjedrile... više
 
Patrizia Milani – konkretna
Prije 32 dana Razgovarali smo sa svestranom i kreativnom Patriziom Milani, uspješnom poduzetnicom, koja je... više
Doctor Nutrition Bar: Najzdravija
Prije 44 dana Razgovarali smo s istaknutom nutricionistkinjom dr. Lejlom Kažinić Kreho o najnovijim znanstvenim... više
Kolumne
Vaši članci
Pošalji svoj tekst i objaviti ćemo ga na portalu u rubrici Vaš kutak
pogledaj sve
Naturala Anketa

Jutro ne mogu zamisliti bez: