Advertisement
Pripravci zelene ljekarne

Zimski blues bježi pred eteričnim uljima citrusa

Tri eterična ulja gorke naranče imaju povoljno djelovanje na naše emocije

Zimski blues bježi pred eteričnim uljima citrusa

Kratki i tmurni dani, hladnoća i nedostatak sunca koji odlikuju ovo godišnje doba mogu imati negativan utjecaj na naše raspoloženje, izazvati bezvoljnost, umor i laganu depresiju - tzv. zimski blues.

Ciljani aromaterapijski pristup zimskom bluesu može uključivati veliku paletu eteričnih ulja, ali se gotovo redovito u aromaterapijskim mješavinama za podizanje raspoloženja nađe barem jedno citrusno eterično ulje koje svojim mirisom priziva Mediteran i asocira na sunčane ljetne dane.
 
Procesima tiještenja svježe kore citrusa izoliraju se eterična ulja limuna (Citrus limon), bergamota (Citrus bergamia), limete (Citrus aurantifolia), slatke i gorke naranče ( Citrus sinesis i Citrus aurantium ssp.amara), mandarine (Citrus reticulata), klementine ( Citrus reticulata var. clementina), grejpa (Citrus paradisi) i nekih drugih citrusa.
 
Iako različita po sastavu i spektru uporabe, sva citrusna ulja odlikuje svojstvo povoljnog djelovanja na psihu, a neka od njih (grejp, limun) se zbog svog veoma snažnog antibakterijskog i antivirusnog djelovanja koriste kao osvježivači i dezinficijensi prostora. 
 
Tri ulja gorke naranče
 
Gorka naranča odličan je primjer koliko se sastavom različitih eteričnih ulja može dobiti od jedne biljke ako se eterično ulje proizvodi različitim postupcima (tiještenje ili destilacija) i od različitih vrsta biljne droge ( plod, list, cvijet).
 
Gorku naranču, Citrus aurantium ssp. amara, od ostalih citrusa izdvaja to što se od nje mogu izolirati čak tri različita eterična ulja. Hladnim tiještenjem kore gorke naranče dobiva se eterično ulje koje djeluje stimulativno na probavu ( kod dispepsija i gastrointestinalnih spazama) te smirujuće kod anksioznih stanja.
 
Petit grain je pak eterično ulje dobiveno parnom destilacijom listova gorke naranče, bogato esterima, koje izvrsno djeluje kao spazmolitik kod grčeva mišića, ali i balansirajuće na emocije.
 
Destilacijom cvjetova gorke naranče izolira se neroli- jedno od najcjenjenijih i skupljih eteričnih ulja koje se, zahvaljujući svom izuzetnom cvjetnom mirisu, mnogo koristi u industriji parfema i kozmetike. Neroli odlično djeluje na depresivna i anksiozna stanja, vraća ravnotežu preopterećenoj psihi. 
 
Mješavine citrusnih ulja za zimski blues
 
Iako se od citrusnih i nekih drugih eteričnih ulja za tretiranje zimskog bluesa mogu izraditi mješavine za lokalno utrljavanje (najčešće u solarni pleksus), za masiranje cijelog tijela, a neke se kombinacije mogu uzimati i oralno ili rektalno - ovaj put ćemo se koncentrirati samo na osvježavanje prostora citrusima i laganu inhalaciju eteričnih ulja takvim putem.
 
Ovaj pristup je odličan i za podizanje raspoloženja kao i za osvježavanje mirisa doma i prostora u kojima radi veliki broj ljudi. Kupaonica i wc obožavaju eterična ulja citrusa (neću ulaziti u detalje, ali stvar doista funkcionira).
 
Mješavina eteričnih ulja za podizanje raspoloženja br. 1
 
U bočicu od 10 ml nakapati:
 
3 ml et. ulja gorke naranče
2 ml et. ulja limuna
3 ml et. ulja crvene mandarine
2 ml eteričnog ulja grejpa 
 
Mješavina eteričnih ulja za podizanje raspoloženja br. 2
 
U bočicu od 10 ml nakapati:
 
2 ml et. ulja slatke naranče
3 ml et. ulja limuna
3 ml et. ulja crvene mandarine
2 ml et. ulja bergamota
Od mješavine koju ste izabrali ukapajte u svoj difuzer onoliko kapi koliko propisuju standardi difuzera.
 
Ako nemate difuzer možete ukapati 10 kapi odabrane mješavine u aromalampicu ili staviti desetak kapi mješavine na glineni ili drveni aromaprivjesak sa kojeg će eterična ulja ishlapiti (zgodno za automobile). 
 
Sprej za podizanje raspoloženja
 
Uzeti staklenu bočicu sa raspršivačem, u nju naliti 50 ml 70 vol % alkohola, 40 ml destilirane vode i 5 ml (100 kapi) odabrane mješavine eteričnih ulja.
Dobro promućkati prije svake uporabe i prskati prostoriju. 
 
Za izradu ovih pripravaka koristite samo kvalitetna eterična ulja.
 
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se