Advertisement
Medicina i farmacija

Estrogen i ženske emocije

Od prve do mnogo godina nakon posljednje menstruacije – žensko je tijelo i emotivno-mentalno zdravlje pod utjecajem hormona estrogena.

Estrogen i ženske emocije

Dobro je poznato koliko je estrogen usko povezan, ne samo s fizičkim, već i s psihičkim zdravljem žena te da su žene podložnije depresijama i anksioznim stanjima od muškaraca. Estrogen se također povezuje i sa promjenama raspoloženja koje se javljaju za vrijeme PMS-a, PMDD-a (predmenstrualni disforični poremećaj) te kod postporođajne depresije. 

Estrogen djeluje na ženske emocije
Zanimljivo je kako jedan spolni hormon, ne samo da sudjeluje u regulaciji ženskog menstrualnog ciklusa, već može djelovati i na ostale djelove tijela, uključujući i one dijelove mozga koji kontroliraju emocije i naše raspoloženje.

Estrogen tako djeluje na : 
- povećanje koncentracije serotonina i serotoninskih receptora u mozgu
- produkciju endorfina ( tzv. hormona sreće)
- zaštitu neurona od propadanja 

Stručnjaci smatraju da su neke žene puno osjetljivije na promjene estrogena tijekom menstrualnog ciklusa od drugih te da te hormonalne promjene tijekom reproduktivnih godina djeluju i na promjene ponašanja.
 
Estrogen i predmenstrualni sindrom (PMS)

Smatra se da čak 90% žena osjeća neki oblik neugodnih simptoma prije no što dobije mjesečnicu. PMS se može očitovati u obliku fizičkih i emotivnih simptoma koji se učestalo javljaju nekoliko dana prije same menstruacije te može značajno utjecati i na samu kvalitetu života. 

Oticanje ruku i nogu, osjetljivost grudiju, umor, migrene, pojačan apetit, porast tjelesne težine, nadutost, poremećaj sna, glavobolja – najčešći su fizički simptomi. U psihičke smetnje koje se pojavljuju kao dio ovog sindroma spadaju – razdražljivost, emotivna osjetljivost, napetost, promjene raspoloženja, gubitak koncentracije -  spominje se više od 150 različitih simptoma koji se mogu javiti kao dio PMS-a.
 
Estrogen i predmenstrualni disforični poremećaj (PMDD)

Neki stručnjaci smatraju predmenstrualni disforični poremećaj (PMDD), kod kojeg žene redovito pate od promjena raspoloženja, težim oblikom dobro poznatog PMS-a. Kod PMDD, promjene raspoloženja su značajnije i u težem obliku i mogu u potpunosti zasjeniti fizičke simptome PMS-a i uzrokovati probleme u svakodnevnom funkcioniranju žene. Čini se da su razine estrogena zaista odgovorne za takve značajne promjene raspoloženja jer se kod žena koje pate od PMDD primjećuju veće fluktuacije u razini estrogena tijekom menstrualnog ciklusa. 
 
Estrogen i postporođajna depresija

Postporođajna depresija je učestalo stanje koje se javlja nakon poroda – međutim, kod 10-25% žena javlja se teži oblik depresije prvih šest mjeseci nakon poroda. Čini se da je i u ovom slučaju promjena razine estrogena odgovorna za «baby blues», ali ta povezanost nije do kraja potvrđena. Postporođajna depresija tretira se uobičajeno, kao i svi ostali oblici depresije – najčešće s antidepresivima i psihoterapijom, a u novije vrijeme terapija estrogenom daje obećavajuće rezultate. Komplementarna medicina – posebice fitoterapija, homeopatija i akupunktura također daju dobre rezultate u tretiranju postporođajne depresije.
 
Estrogen i perimenopauza

U mjesecima prije no što se pojavi menopauza, razine estrogena drastično variraju i promjene raspoloženja su učestale i vrlo nepredvidive. Tijekom perimenopauze, čak 10% žena iskusi depresiju koja se može povezati s nestabilnim razinama estrogena. Neke studije sugeriraju da transdermalna terapija estrogenima može ublažiti simptome depresije dok se velik broj stručnjaka protivi hormonskom nadomjesnom liječenju i preporučuje neke druge metode u liječenju depresije. 
 
Estrogen i postmenopauza

U menopauzi i postmenopauzi, razine estrogena drastično padaju i dokazano je da, za razliku od perimenopauze, hormonsko nadomjesno liječenje kod postmenopauze ne daje značajnije rezultate.

U velikom istraživanju koje je procjenjivalo djelovanje hormonskog nadomjesnog liječenja na žene u postmenopauzi – zaključeno je da žene koje su primale estrogen bile jednakog mentalno-emotivnog zdravlja kao i žene koje su primale placebo. Nakon menopauze, primjećuje se smanjen broj depresija kod žena koji se u tom periodu izjednačuje s brojem depresija kod muškaraca iste dobi.
 
 
 

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se