Advertisement
Medicina i farmacija

Enterohemoragijska E. coli

Po čemu je ova Escherichia coli (EHEC) opasnija od one na koju smo već navikli?

Enterohemoragijska E. coli

Posljednjih dana svijet potresaju vijesti o sve većem broju oboljelih od enterohemoragijske E. Coli pa kako i broj zaraženih i broj smrtno stradalih raste – svijet najviše zanima izvor ove bakterija, ali i po čemu je ova bakterija toliko opasnija od one E. Coli na koju smo navikli. 

Stručnjak našeg porijekla, prof. Ivan Đikić, s Medicinskog fakulteta sveučilišta Goethe u Frankfurtu smatra da je do nastanka ove nove vrste E.coli došlo prirodnom evolucijom te da se radi o soju E. coli koji ima potpuno drugačiji genom. 
 
Zašto je EHEC tako opasna?
 
Escherichia coli inače je bakterija koja se nalazi u probavnom traktu ljudi i toplokrvnih životinja i najveći broj vrsta ove bakterije ne predstavlja veliku opasnost za ljudsko organizam. Za razliku od enterohemoragijske E. Coli.
 
Ova bakterija prenosi se na ljude konzumacijom kontaminirane hrane – kao što je slabo kuhano meso, svježe mlijeko ili pak povrće koje je imalo kontakt s fekalnim otpadom. EHEC proizvodi toksine poznatije kao verotoksini.
 
S obzirom da se bakterija razvija u uvjetima temperature do 50°C– to je razlog zbog kojeg idealne uvjete za razvoj ima upravo u ljudskom organizmu.
Bakterija se uništava na temperaturama od 70°C ili višim.
 
Simptomi bolesti koje uzrokuje enterohemoragijska E.coli uključuju abdominalne grčeve i dijareju. U nekim slučajevima bakterija izaziva krvarenje, hemoragijski kolitis, a prisutni mogu biti i povišena temperatura i povraćanje.
 
Inkubacijski period može biti od tri do pet dana, a najveći se broj pacijenata oporavlja u roku od 10 dana, dok kod manjeg broja pacijenata (pretežno djeca i stariji) bolest može napredovati do hemolitičko-uremičkog sindroma (HUS) i završiti smrtnim ishodom. 
 
Reinhard Burger, predsjednik Instituta Robert Koch  izjavio je da “moguće da nikada nećemo saznati izvor zaraze”.
 
 
Zaraza ne leži u španjolskim krastavcima
 
Iako se prije nekoliko dana posumnjalo da je španjolsko povrće krivo za zarazu ipak se čini da nije tako te da se krivca mora potražiti na drugom mjestu.  
Tijekom posljednjih dana, ne samo da je prodaja španjolskog voća i povrća drastično pala u zemljama Europske unije, već i domaći proizvođači osjećaju smanjenu prodaju kao posljedicu panike od zaraze ovom bakterijom. 
 

Prevencija
 
Prevencija infekcije zahtijeva metode koje se i uobičajeno preporučuju kod bolesti koje se mogu dobiti  preko hrane – higijenu ruku, pranje voća i povrća, termičku obradu. Jedinu pravu sigurnost pruža termička obrada hrane kuhanjem ili pečenjem kroz minimalno desetak minuta na jakoj vatri kako bi se bakterija inaktivirala. Uz to je potrebno pripaziti na baratanje s sirovom hranom - podrazumijeva se da ne koristite isti pribor i za meso i za povrće.
Uz pravilno postupanje s hranom ne zaboravite niti na redovito i učestalo pranje ruku. 
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se