Advertisement
Događanja

Ekološki i odgovorno uz dm

Dm zelena turneja prvi je u nizu ekološko odgovornih događanja koji će se tijekom proljeća odvijati u sklopu dm green city projecta

 Ekološki i odgovorno uz dm

Dm zelena turneja danas se iz Dubrovnika otisnula put Geneve, a jedina energija koju će izvorni hrvatski proizvod  – električni auto XD Concept tvrtke DOK_ING XD, koristiti na putu dugačkom 1.415 kilometara do jednog od najposjećenijih svjetskih Sajma automobila,  je ona iz običnog  priključka na struju kakav postoji u svim kućanstvima. 

Dm zelena turneja prvi je u nizu događanja koji će se tijekom proljeća odvijati u sklopu dm green city projecta, čiji je idejni začetnik Marko Lasić Nered na svečanosti otvorenja turneje u Dubrovniku predstavio ideju i ciljeve projekta te zajedno s Dariom Klemarom, prokuristom u dm-u najavio ekološko odgovorne inicijative i kulturno-edukativne sadržaje koje će dm u 2012., Međunarodnoj godini energetske učinkovitost,  pokloniti građanima.
 
U sklopu zelene turneje električnog auta „na dm šteker“ hrvatska će javnost imati prilike saznati prednosti ovog ekološki u potpunosti prihvatljivog i jeftinijeg načina prijevoza. Vozački tim Mario Petreković i Marko Lasić Nered prvi će hrvatski električni automobil puniti u dm prodavaonicama diljem Hrvatske kako bi hrvatsku javnost upozorili na manjak infrastrukture potrebne za punjenje električnih vozila koja su iznimno isplativ i ekološki prihvatljiv oblik prijevoznoga sredstva. dm zelena turneja na svom će putu do Geneve poruke o ekološkoj odgovornosti, kao zdravom načinu života, promovirati i u gradovima u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Austriji i Njemačkoj.
 
„Uz kulturno-edukativne sadržaje, turnejom skrećemo pažnju hrvatske javnosti kako je Hrvatska jedina država u Europi koja ne subvencionira kupnju električnih vozila niti ju na bilo koji način potiče i veliko nam je zadovoljstvo što imamo tako veliku podršku u našim nastojanjima. Green City Project je idejno i zamišljen da pod svojim krovom okuplja zajednicu u najširem smislu te mi je drago vidjeti da u tome i uspijevamo“ - istaknuo je Marko Lasić Nered.
 
Ekološki odgovorna kupnja u dm-u
 
Dm zelena turneja povod je i za podsjećanje i motiviranje građana na ekološki prihvatljivo ponašanje prilikom kupnje, a u cilju smanjenja broja jednokratnih vrećica odbačenih u okoliš. Tijekom ožujka svaki će kupac u dm-u, za 25 bodova na dm active beauty kartici moći preuzeti trajnu torbu za kupnju. Kupci u svakom dm-u mogu kupiti pamučne torbe, a dotrajale ili oštećene uvijek mogu zamijeniti novima bez naknade.
 
Također, dm želi prilikom svake kupnje podsjetiti kupce na važnost ekološki prihvatljivog ponašanja, pa će tako kupce koji se odreknu bilo koje polietilenske vrećice pri jednoj kupnji na blagajni, dm motivirati s pet dodatnih eko bodova na dm active beauty kartici.
Naime, svaka platnena ili trajna torba može zamijeniti najmanje 1000 plastičnih vrećica odbačenih u okoliš.
 
U skladu s politikom održivog razvoja i društvene odgovornosti, dm će sav prihod od prodanih platnenih torbi investirati u kupnju uređaja koji se spaja na bilo koju vrstu fluorescentne cijevi te omogućuje uštedu električne energije veću od 50 posto, a koji će krajem travnja donirati u pet škola diljem Hrvatske. Na taj će način učenici tijekom svog boravka u školi imati osvjetljenje koje je  najbliže sunčevom svjetlu i potpuno je zdravo za oči. Radi se o izvornom hrvatskom proizvodu „Krijesnica“ koji je dobio niz svjetskih nagrada u domeni uštede električne energije, ekološkog proizvoda i proizvoda koji doprinosi zdravlju ljudi. 
 
„Dm, kao tvrtka koja svojom poslovnom kulturom kontinuirano i konzistentno vodi računa o dobrobiti društva, u ovoj Međunarodnoj godini energetske učinkovitosti provest će i značajna ulaganja s ciljem uštede energije i smanjenje emisija  CO2. dm je od 2010. član WWF Climate Group te se obvezao kako će do 2013. smanjiti emisije CO2  za 15 posto.“, naglasio je Dario Klemar prokurist u dm-u. 
 
Električni automobili - ekološka budućnost
 
Tvrtka DOK-ING tvorac je XD Concepta, prvog hrvatskog električnog automobila, a misao vodilja u konstruiranju automobila bila je sigurnost, ekonomska isplativost i prije svega, ekološka osviještenost.
 
"Pri izradi auta trudili smo se misliti na sve i napraviti ga što je bolje moguće. Ponosni smo na svoj proizvod, siguran je, vizualno atraktivan, softverski izuzetno jak i ekonomski isplativ te ono što je najvažnije, čuva prirodu. Veselimo se ovoj pustolovini, ovo će mu biti prava testna vožnja dugačka 1415 km." – istaknuo je Tomislav Boško, generalni direktor DOK-ING kompanije.
 
Kako bi ova zelena pustolovina uopće i bila moguća, u projekt se  uključio  i Schrack Technick d.o.o. prepoznavši vrijednosti projekta. Na dubrovačkoj konferenciji demonstriran je rad opreme za napajanje električnih automobila odnosno elektrostanica, čime su građani dobili uvid u tehnologiju budućnosti te informacije o potrebnim uvjetima za napajanje elektroautomobila.
 
Više o dm green city projectu saznajte na http://www.dmgreencity.com/
 
 
Raspored Zelene Turneje CITY PROJECT:
 
23.02.2012. / 10:30 h/ dm Dubrovnik/Brsalje 17, Pile
23.02.2012. /14:00 h/ dm Makarska/ Šetalište dr. Franje Tuđmana 1
24.02.2012./9:00 h/ dm Split / Mažuranićevo šetalište 53 a
24.02.2012. / 13:00 h/ Zadar / Trg Sv. Donata +  dm prodavaonica Ulica knezova Šubića Bribirskih 11
25.02.2012. /9:00 h/dm Gospić/ Kaniska 18
25.02.2012. /14:00 h/ dm Rijeka /Korzo, Riva 6
26.02.2012. / 9:00 h /dm Pula / Flanatička 6
 
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se