Advertisement
Ekologija i energija

Ekološka akcija na Unijama

U tradicionalnoj ekološkoj akciji koja okuplja mještane, vikendaše i turiste i ove je godine zbrinuta velika količina otpada

Ekološka akcija na Unijama

Već desetu godinu zaredom na otoku Unije održava se tradicionalna ekološka akcija zbrinjavanja otpada koji more izbacuje na obalu. Otok Unije, sjevernojadranski je otok poznat sve većem broju ekološki osvještenih turista, zbog čistoće mora i zraka te odsustva svih zagađivača okoliša poznatih modernom čovjeku. 

Unije su pravi mali raj za sve one koji se vole odmaknuti od «civilizacije» i pretrpanih turističkih odredišta kao i za sve one koji radije pješače nego hodaju automobilom jer automobila na Unijama – nema. Zbog uskih uličica otoka na kojem stalno živi osamdesetak stanovnika i koji broji nekih tristotinjak kuća, nikada ih neće niti biti.
 
Premda se Unije ponose čistoćom svojih plaža i ekološkom osvještenošću onih koji na njima uživaju u suncu – otpad koji more izbaci na obalu je vrsta zagađanja koje je nemoguće izbjeći te se svake godine održava akcija u kojoj se najugroženiji dijelovi unijske obale detaljno očiste.
 
Plastične vrećice, plastične boce, nešto automobilskih guma, obuća, stiropor, ribarske mreže i parangali koje je ribarima otelo more te neki predmeti kojima se nije mogla definirati uporabna vrijednost – predstavljaju samo jedan dio otpada koje su vrijedne ruke sudionika akcije sakupile čisteći obalu. Najviše je veselja izazvao pronalazak kašete za ribu s natpisom «Stolen from Simunovich Fisheries, Auckland» - Ukradeno od Ribarstva Šimunović, Auckland. 
 
Da ekološka svijest ne poznaje dobne granice dokazao je i najmlađi sudionik akcije mali Jan, star sedam godina, koji je jednako marljivo sakupljao otpad kao i ostalih tridesetak mještana, vikendaša i turista koji su se jutros odazvali pozivu mjesnog odbora. Jan je, zajedno s roditeljima, s veseljem i bez ijedne pritužbe, propješačio više od četiri kilometra i riskirao jutarnje kupanje zbog ove hvalevrijedne akcije.
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se