Medicina i farmacija

E. coli - bakterija iz laboratorija?

Dr. Mladen Smoljanović, epidemiolog, izrazio je sumnju da je E.coli nastala u epruvetama nekog laboratorija te da postoje indicije da se radi o bioterorizmu

E. coli - bakterija iz laboratorija?

Dr. Mladen Smoljanović, epidemiolog,  s Katedre za javno zdravstvo Medicinskog fakulteta u Splitu izjavio je kako sve upućuje na to da je soj bakterije Escherichije coli koji se nedavno pojavio u Njemačkoj nastao u laboratoriju, a ne isključuje ni mogućnost da se radi o bioterorističkom napadu. Ovo je najistraživanija bakterija do danas, a o njoj je napisano više od 300 tisuća znanstvenih radova. Tu bakteriju redovno nalazimo u crijevnom traktu i bez nje nema uredne probave.

 
- Ovaj soj bakterije Escherichia coli je nevjerojatno otporan. Ima sve loše osobine svih ostalih sojeva ove bakterije. Otporan je na antibiotike, a pojavio se odjednom, lokalizirano, na jednom području. Sve ovo upućuje na to da je nastao u laboratoriju, a ne u prirodi. Klice i povrće koje je spominjano kao izvor je u stvari prijenosnik zaraze. Sam izvor još nije lociran. Cijela pojava je čudna, samim time što se to dogodilo upravo u striktnoj i pedantnoj Njemačkoj – izjavio je Mladen Smoljanović.
 
 

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.