Advertisement
Medicina i farmacija

E. coli - bakterija iz laboratorija?

Dr. Mladen Smoljanović, epidemiolog, izrazio je sumnju da je E.coli nastala u epruvetama nekog laboratorija te da postoje indicije da se radi o bioterorizmu

E. coli - bakterija iz laboratorija?

Dr. Mladen Smoljanović, epidemiolog, s Katedre za javno zdravstvo Medicinskog fakulteta u Splitu izjavio je kako sve upućuje na to da je soj bakterije Escherichije coli koji se nedavno pojavio u Njemačkoj nastao u laboratoriju, a ne isključuje ni mogućnost da se radi o bioterorističkom napadu. Ovo je najistraživanija bakterija do danas, a o njoj je napisano više od 300 tisuća znanstvenih radova. Tu bakteriju redovno nalazimo u crijevnom traktu i bez nje nema uredne probave.

- Ovaj soj bakterije Escherichia coli je nevjerojatno otporan. Ima sve loše osobine svih ostalih sojeva ove bakterije. Otporan je na antibiotike, a pojavio se odjednom, lokalizirano, na jednom području. Sve ovo upućuje na to da je nastao u laboratoriju, a ne u prirodi. Klice i povrće koje je spominjano kao izvor je u stvari prijenosnik zaraze. Sam izvor još nije lociran. Cijela pojava je čudna, samim time što se to dogodilo upravo u striktnoj i pedantnoj Njemačkoj – izjavio je Mladen Smoljanović.
 

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se