Zdravo i fino

Džem od smokava s prošekom i smeđim šećerom

Uživajte u slasnim plodovima smokve cijele godine

Džem od smokava s prošekom i smeđim šećerom

Ubrali ste hrpu svježih i sočnih smokvi - prvo ste se prejeli, zatim tražili recepte za kolače i savijače, napravili ste rakiju, a sad možete iskušati sljedeći recept i napraviti džem od smokvi!

Sve što vam treba je:
- 3 kg svježih smokvi
- 2 limuna (sok)
- 2 naranče (sok)
- 500 g smeđeg šećera
- 100 ml prošeka
- 1 čajna žličica mljevenog cimeta
- 1 čajna žličica mljevenih klinčića 
-  2 želina

Smokve dobro operite i narežite na 4 dijela, može i na više ako su smokve krupnije. Nije ih potrebno guliti, umjesto toga samo odrežite vrhove. Pospite ih šećerom, dodajte sok od limuna i naranče te pustite da odleži između 30 minuta do 2 sata. Ako imate slatke smokve, možete u potpunosti preskočiti dodavanje šećera.

U posudu za kuhanje stavite prošek, koricu od jedne naranče te cimet i klinčić. Pustite da zakuha pa kuhajte 40 minuta na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Ako se korice nisu raskuhale nakon 30 minuta kuhanja, uzmite štapni mikser i dodatno usitnite voće. Pred kraj kuhanja dodajte želin pomiješan s tri čajne žličice smeđeg šećera. Kuhajte još 5 minuta uz stalno miješanje.

Smjesu sklonite s vatre i pustite par minuta da se ohladi. Napunite u suhe staklenke koje ste prethodno dobro oprali i sterilizirali u pećnici. Ostavite ih da 15 minuta stoje naopačke, zatim pustite da se ohlade te ih spremite u smočnicu.

 

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.