Zdravo i fino

Dva recepta za kuhano vino koja će oraspoložiti i najvećeg Grincha

S dolaskom sezone blagdana i božićnih proslava, rijetko se koji napitak može mjeriti s aromatičnom šalicom kuhanog vina

Dva recepta za kuhano vino koja će oraspoložiti i najvećeg Grincha
 





Zimu je teško zamisliti bez još jednog klasičnog toplog napitka, kuhanog vina. Arome cimeta i klinčića, uz dodatak naranče ili limuna, isprepliću se s bogatim okusima vina (crnog ili bijelog, koja je god vaša preferencija) za aromatičan napitak koji najbolje podsjeća za zimska druženja i zagrijavanje uz toplu šalicu. Poslužite kuhano vino uz odgovarajuću dekoraciju i dozu blagdanskog raspoloženja, i uvidjet ćete kako će zagrijati i oraspoložiti čak i najvećeg Grincha.

Jednostavan recept za kuhano vino

Priprema kuhanog vina ne zahtijeva puno vremena ni sastojaka – jednostavno pomiješajte vino, začine i med te pustite da se krčka 10 minuta. I to je to!

Sastojci
- 1 boca (750 ml) crnog vina - Merlot, Cabernet Sauvignon…
- 2 dl vode
- 1 naranča, narezana na okrugle kriške
- 6 cijelih klinčića
- 3 štapića cimeta, i još za ukrašavanje
- 3 zvjezdasta anisa
- 1/4 šalice meda (ili šećera)

Priprema

U srednje velikoj posudi, na srednje jakoj vatri, pomiješajte sve sastojke. Zagrijte do vrenja, ali nemojte pustiti da prokuha, a zatim smanjite vatru. Kuhajte na laganoj vatri 10 minuta.

Poslužite toplo i ukrasite kriškama agruma i cimetovim štapićima.

Dva recepta za kuhano vino koja će oraspoložiti i najvećeg Grincha

Kuhano vino po Jamiejevom receptu

Jamie Oliver u svom receptu za kuhano vino počinje s pripremom sirupa. Razlog tome je što se tako stvara baza okusa, gusti sirup od šećera, voća i začina, koji se dobro stapa s vinom za dekadentno aromatično piće.

Sastojci
- 2 klementine
- 1 limun
- 1 limeta
- 200 g šećera
- 6 cijelih klinčića
- 1 štapić cimeta
- 3 lista lovora
- 1 cijeli muškatni oraščić, za ribanje
- 1 mahuna vanilije
- 2 boce Chiantija ili drugog talijanskog crnog vina
- 2 zvjezdasta anisa

Priprema

Ogulite veće dijelove kore klementina, limuna i limete pomoću gulilice.

U posudu na srednja jaku vatru stavite šećer, dodajte komade kore i istisnite sok klementina.
Dodajte klinčiće, štapić cimeta, lovorove listove i oko 10 do 12 poteza naribanog muškatnog oraščića. Prepolovite mahunu vanilije i ubacite u posudu, a zatim dodaje dovoljno crnog vina da pokrijete šećer.

Kuhajte dok se šećer potpuno ne otopi u crnom vinu, a zatim pustite da zakipi. Kuhajte 4 do 5 minuta, ili dok ne dobijete lijepi gusti sirup.
Kada je sirup spreman, smanjite temperaturu i dodajte zvjezdasti anis i ostatak vina. Lagano zagrijavajte vino i nakon otprilike 5 minuta, kada je toplo i ukusno, prelijte ga u staklene čaše i poslužite.

Isprobaj i ovo:

Tri blagdanska koktela za božićne i novogodišnje zabave

Savršeni ugođaj Božića uz miris cimeta
 

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se