Zeleni Uskrs

Dva recepta za domaću pincu (sirnicu)

Donosimo vam isprobane recepte za tradicionalni uskrsni kruh – pincu

Dva recepta za domaću pincu (sirnicu)

Sirnica, uskrsna pogača ili u kontinentalnim krajevima – pinca, tradicionalan je uskrsni kruh koji se poklanja gostima u znak dobrih želja. Manje je poznato da se ovaj slatki kruh nalazio na stolovima naših predaka kao dio proslave proljetnog ekvinocija i prije nego što je postao neizostavan dio uskršnjeg doručka.

Donosimo vam dva recepta za domaću pincu. Prvi recept oduševio je kandidate kulinarskog showa MasterChef, a to je ˝pinca na Matin način˝ jednog od najmlađih hrvatskih šefova kuhinje - Mate Jankovića. Drugi recept vam donosi Naturala.hr, a vrlo je blizak tradicionalnom načinu kako su pincu radile naše bake. 
 
Pinca na Matin način
 
Sastojci: 
 
- cca 1 kg glatkog brašna
- 250 g maslaca
- 300 g šećera
- 1 svježi kvasac
- 2 dl mlijeka 
- 6 jaja
- 5 žumanaca 
- korica jednog limuna
- korica jedne naranče
- 100 g grožđica
- prstohvat soli
- 1 žlica ruma 
 
1. Kvasac usitnite prstima i stavite ga zdjelu s mlakim mlijekom. Sve dobro promiješajte i dodajte jaja. Ponovno sve sastojke dobro izmiješajte i pustite da se kvasac otopi. Za to vrijeme mikserom umutite maslac i šećer te na kraju dodajte još 4 žutanjka.
 
2. U veću posudu stavite brašno, sol te pripremljenu smjesu. Dobro izmiješajte rukama, da se stvore male grudice. U tijesto umiješajte grožđice te naribanu koru limuna i naranče. Ulijte smjesu kvasca, mlijeka i jaja s jednom velikom žlicom ruma te sve dobro izradite rukama ili kuhačom. Odložite tijesto na dva sata na toplo mjesto.
 
3. Oblikujte od tijesta 2 - 3 kuglice i stavite ih u posudu obloženu papirom za pečenje. Pokrijte ih čistom krpom i ponovno ostavite da odstoje barem 20 minuta.
 
4. Nožem na svakoj kuglici zarežite znak križa. Premažite ih umućenim žutanjkom i stavite u već zagrijanu pećnicu. Pecite ih na temperaturi od 180 stupnjeva oko 45 minuta. Prekrijte ih potkraj papirom za pečenje kako ne bi previše potamnile. 

Pinca na Naturalin način
 
Sastojci: 
 
- 1, 5 kg pšeničnog glatkog brašna (eko uzgoj)  
- limunova i narančina korica 
- sol
- 8 žumanaca
- 400 g smeđeg šećera 
- 300 g maslaca
- svježi kvasac
- 2 do 3 žlice lozovače ili ruma
- 1 jaje i dvije žlice smeđeg šećera (za premazivanje) 
 
1. Otopite kvasac u mlakoj vodi i dodajte toplo mlijeko, žličicu šećera i 2 šalice brašna. Dobro izmiješajte sve sastojke i ostavite da odstoje sat vremena na toplom mjestu.
 
2.  Pjenasto zamutite 6 jaja, šećer i koricu limuna nad parom uz postepeno dodavanje ostataka brašna i kvasac. Dobro izmijesite tijesto uz dodavanje otopljenog maslaca, a po želji možete dodati grožđice, bademe ili rum. Kad tijesto postane glatko, odložite ga u veliku zdjelu, prethodno namazanu maslacem. Prekrijte zdjelu krpom i ostaviti dva sata na toplo mjesto dok se volumen tijesta ne udvostruči.
 
3. Ponovno izmijesite tijesto i oblikujte ga, možete ga podijeliti na 3 – 4 dijela i od njih oblikovati loptice. Oblikovano tijesto ponovno ostavite oko sat vremena da se volumen još jednom udvostruči.
 
4. Premažite razmućenim jajetom i pecite 40 minuta na 180 stupnjeva.
 
 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.