Zdravo i fino

Dva lagana ljetna deserta s malinama u glavnoj ulozi

Osim odličnog okusa, maline volimo i zbog njihovih koristi po zdravlje

Dva lagana ljetna deserta s malinama u glavnoj ulozi
 





Male, a moćne, maline su voće koje osvaja okusom i zdravstvenom prednostima. 100 g svježeg ploda maline sadrži otprilike 52 kalorije – ova je niskokalorična poslastica bogata vlaknima korisnima za zdravlje srca i probave, vitaminom C, vitaminima B skupine te kalijem, magnezijem i manganom. Posebno su bogate vrijednim antioksidantima, među kojima su antocijanin, odgovoran za intenzivnu boju malina, resveratrol koji se dovodi u vezu s usporavanjem starenja te elagitanin, prisutan gotovo isključivo u malinama, a koji istraživanja povezuju sa smanjenim rizikom od pojave raka.

Cobbler od malina i breskvi

Toplo i kremasto voće s lagano hrskavim tijestom na vrhu, posluženo uz sladoled, poslastica je za koju će se definitivno tražiti i drugo serviranje. Cobbler je desert popularan u Americi i Velikoj Britaniji, s tijestom sličnim drobljencu. Možete ga pripremiti sa samo jednom ili s više vrsta voća, a krajnji će rezultat uvijek biti savršeno ukusan.

Sastojci

Za voćno punjenje
- 3 šalice svježih malina
- 2 velike breskve, oguljene i narezane
- 3 žlice brašna
- 1/3 šalice smeđeg šećera
- sok od pola limuna
- 1/4 čajne žličice cimeta

Za koru
- 3 žlice maslaca, rastopljenog
- 1/3 šalice smeđeg šećera
- 1/3 šalice brašna
- 2/3 šalice zobenih pahuljica
- 1/4 čajne žličice cimeta

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Lagano namastite četvrtastu posudu za pečenje i stavite sa strane.

U velikoj zdjeli, pomiješajte sve sastojke za voćno punjenje, pazeći da maline ostanu cijele. Premjestite u pripremljenu posudu za pečenje.

U manjoj zdjeli, pomiješajte sve sastojke za koru dok ne dobijete vlažnu smjesu. Pospite po voću.  Pecite 30-40 minuta ili dok kolač ne nabubri i breskve ne postanu mekane. Izvadite iz pećnice i poslužite toplo sa sladoledom od vanilije.

 

 

Objavu dijeli Carolin Strothe (@frauherzblut)


Mousse od malina

Za ovaj je lagani i osvježavajući mousse potrebno samo pet minuta, tri sastojka i jedan blender. Zbog kratkog vremena pripreme, odlična je ideja za posluživanje kad stignu nenajavljeni gosti, a budući da se priprema sa smrznutim malinama, možete ga spremati tijekom cijele godine.

Sastojci

- 2 šalice smrznutih malina (ili miks šumskog voća)
- 2 žlice šećera ili drugog sladila (med, javorov sirup ili stevija)
- bjelanjak od jednog velikog jajeta
- svježe bobice i slatko vrhnje (po želji)

Priprema

Stavite voće u blender i miksajte dok ne dobijete gusti pire. Dodajte šećer ili neko drugo sladilo - ako upotrebljavate neki drugi zaslađivač, dodajte manju količinu i prilagodite je prema ukusu.

U blender dodajte bjelanjak i miksajte dok ne dobijete mekanu i glatku smjesu, odnosno dok nije posvijetlila i udvostručila se ili utrostručila u volumenu, 2 do 3 minute. (Ako se smjesa lijepi za bočne strane blendera što otežava miksanje, prebacite je u normalnu posudu i dovršite mikserom.)

Mousse poslužite u čaše i po želji dekorirajte svježim bobicama ili slatkim vrhnjem. Poslužite odmah ili držite u hladnjaku do 2 sata.

 

Isprobaj i ovo:

Božanstveni sirovi cheesecake s malinama
Pavlova torta s malinama za ljetno osvježenje
Torta s tamnom kremom i malinama

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se