Đumbir i med - savršena kombinacija

Čaj od đumbira posebno prija zimi jer osim što okrepljuje i pročišćava organizam, našem tijelu vrlo uspješno pruža osjećaj topline

Ovo je opis
Objavljeno: 09.01.2013.


Đumbir (Zingiber officinale) svima je dobro poznat kao jedan od najpoznatijih i vrlo raširenih začina koji u nama budi okuse Orijenta. Ova trajna gomoljasta biljka iz porodice ljiljana originalno potječe iz Kine. Vrlo je aromatičan, prodornog i pomalo paprenastog okusa i zauzima nezamjenjivo mjesto u azijskoj kuhinji. 


Osim kao začin, đumbir je vrlo cijenjen i kao vrlo ljekovita biljka koja se koristi u liječenju gastritisa, čireva, kolika i drugih probavnih smetnji. Osim toga, znanstvena istraživanja pokazala su njegova protuupalna, antimikrobna, antikancerogena i mnoga druga ljekovita svojstva. Đumbir je netoksičan i neiritirajući te za sad nema dokumentiranih nuspojava, ipak se treba koristiti u ograničenim količinama za vrijeme trudnoće. Čaj od đumbira predstavlja moćan i nadasve zdrav napitak koji pročišćava tijelo, uklanja toksine i vraća ravnotežu organizmu. Također pogoduje probavnom sustavu i smanjuje želju za slanim i slatkim. 

Đumbir je i vrlo cijenjena biljka u Ayurvedi te se preporučuje ispijanje dvije do tri šalice vrućeg čaja od đumbira svaki dan. Koliko god uživali u paprenom okusu čaja od đumbira zimi, svakako treba pripaziti da se ne prelaze preporučene dnevne količine kako ne bi došlo do pojave neravnoteže u tijelu. 

Priprema čaja od đumbira (za jednu šalicu)

• Uzeti jedan cjeloviti komad đumbira s korom i naribati 1 čajnu žličicu.
• Umiješati naribani đumbir u šalicu vruće vode te pustiti da odstoji dvije minute.
• Nakon toga čaj treba procijediti ili pustiti da se komadići đumbira slegnu na dnu šalice. 

Svježe pripremljeni čaj od đumbira možete obogatiti i zasladiti medom. Iako je opće uvriježeno mišljenje da se ljekovita svojstva meda u velikoj mjeri gube njegovim prokuhavanjem te se preporučuje njegovo dodavanje u rashlađeni, mlaki čaj - Naturalina apiterapeutkinja Gordana Hegić smatra kako se kuhanjem meda povećava njegovo djelovanje protiv gripe. Stoga se med može dodati i minutu - dvije prije skidanja čaja s vatre. U takav čaj na kraju dodajte i iscijeđeni limun.


 

Naturala.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Nokia | Twitter | Facebook





Komentari
dadolina 09.01.2013

Mi ga tako pijemo cijelu zimu, svježe naribani đumbir s malo cimeta i klin?ića, pa kad se rashladi dodamo med i limun.



Da biste mogli komentirati članke morate biti registrirani korisnik. Registrirajte se ovdje.

Ljetujte s Naturalom

Iskoristite godišnji maksimalno -
Prebacite se trenutačno u mod godišnjeg odmora i ostavite stres za sobom... više
 
10 minuta vježbanja u
Prije 434 dana Isperite sa sebe suvišne kilograme setom zabavnih vježbi u vodi...... više
Kako kupaćim kostimom istaknuti
Prije 450 dana Mislite da je to nemoguće? Imamo samo dvije riječi za vas: optička... više

Naturalino zdravo proljeće

Anti-kandida protokol: 5
Gljivica Candida albicans može biti uzrok brojnih zdravstvenih problema... više
 
Zaustavite proljetno ispadanje kose
Prije 226 dana Vratite kosi čvrstoću i sjaj, zaustavite ispadanje potpuno novom linijom za njegu... više
Zdravi i lijepi –
Prije 540 dana Budite zdravi i lijepi - po povoljnim cijenama. Donosimo naš tjedni izbor... više
Da li netko od vas ovdje pati od tjeskobe, pretjerane bri...
14.03.2014. | 19:21 | by Indigont
Evo da vam napišem ponešto o željezu. ...
14.03.2014. | 12:01 | by Indigont
Škola samoostvarenja ...
04.03.2014. | 13:29 | by romanadekic
Kolumne
Vaši članci
Pošalji svoj tekst i objaviti ćemo ga na portalu u rubrici Vaš kutak
pogledaj sve
Naturala Anketa

Koja sladila koristim?