Đumbir i med - savršena kombinacija

Čaj od đumbira posebno prija zimi jer osim što okrepljuje i pročišćava organizam, našem tijelu vrlo uspješno pruža osjećaj topline

Ovo je opis
Objavljeno: 09.01.2013.


Đumbir (Zingiber officinale) svima je dobro poznat kao jedan od najpoznatijih i vrlo raširenih začina koji u nama budi okuse Orijenta. Ova trajna gomoljasta biljka iz porodice ljiljana originalno potječe iz Kine. Vrlo je aromatičan, prodornog i pomalo paprenastog okusa i zauzima nezamjenjivo mjesto u azijskoj kuhinji. 


Osim kao začin, đumbir je vrlo cijenjen i kao vrlo ljekovita biljka koja se koristi u liječenju gastritisa, čireva, kolika i drugih probavnih smetnji. Osim toga, znanstvena istraživanja pokazala su njegova protuupalna, antimikrobna, antikancerogena i mnoga druga ljekovita svojstva. Đumbir je netoksičan i neiritirajući te za sad nema dokumentiranih nuspojava, ipak se treba koristiti u ograničenim količinama za vrijeme trudnoće. Čaj od đumbira predstavlja moćan i nadasve zdrav napitak koji pročišćava tijelo, uklanja toksine i vraća ravnotežu organizmu. Također pogoduje probavnom sustavu i smanjuje želju za slanim i slatkim. 

Đumbir je i vrlo cijenjena biljka u Ayurvedi te se preporučuje ispijanje dvije do tri šalice vrućeg čaja od đumbira svaki dan. Koliko god uživali u paprenom okusu čaja od đumbira zimi, svakako treba pripaziti da se ne prelaze preporučene dnevne količine kako ne bi došlo do pojave neravnoteže u tijelu. 

Priprema čaja od đumbira (za jednu šalicu)

• Uzeti jedan cjeloviti komad đumbira s korom i naribati 1 čajnu žličicu.
• Umiješati naribani đumbir u šalicu vruće vode te pustiti da odstoji dvije minute.
• Nakon toga čaj treba procijediti ili pustiti da se komadići đumbira slegnu na dnu šalice. 

Svježe pripremljeni čaj od đumbira možete obogatiti i zasladiti medom. Iako je opće uvriježeno mišljenje da se ljekovita svojstva meda u velikoj mjeri gube njegovim prokuhavanjem te se preporučuje njegovo dodavanje u rashlađeni, mlaki čaj - Naturalina apiterapeutkinja Gordana Hegić smatra kako se kuhanjem meda povećava njegovo djelovanje protiv gripe. Stoga se med može dodati i minutu - dvije prije skidanja čaja s vatre. U takav čaj na kraju dodajte i iscijeđeni limun.


 

Naturala.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Nokia | Twitter | Facebook





Komentari
dadolina 09.01.2013

Mi ga tako pijemo cijelu zimu, svježe naribani đumbir s malo cimeta i klin?ića, pa kad se rashladi dodamo med i limun.



Da biste mogli komentirati članke morate biti registrirani korisnik. Registrirajte se ovdje.

Naturalino zdravo proljeće

Anti-kandida protokol: 5
Gljivica Candida albicans može biti uzrok brojnih zdravstvenih problema... više
 
Zaustavite proljetno ispadanje kose
Prije 31 dana Vratite kosi čvrstoću i sjaj, zaustavite ispadanje potpuno novom linijom za njegu... više
Zdravi i lijepi –
Prije 345 dana Budite zdravi i lijepi - po povoljnim cijenama. Donosimo naš tjedni izbor... više

Ljetujte s Naturalom

10 minuta vježbanja u
Isperite sa sebe suvišne kilograme setom zabavnih vježbi u vodi...... više
 
Kako kupaćim kostimom istaknuti
Prije 255 dana Mislite da je to nemoguće? Imamo samo dvije riječi za vas: optička... više
Ovog ljeta pazite se
Prije 270 dana Toplinski udar ne smijete shvaćati olako, jer može ozbiljno narušiti zdravlje, a... više
Da li netko od vas ovdje pati od tjeskobe, pretjerane bri...
14.03.2014. | 19:21 | by Indigont
Evo da vam napišem ponešto o željezu. ...
14.03.2014. | 12:01 | by Indigont
Škola samoostvarenja ...
04.03.2014. | 13:29 | by romanadekic
Život bez stresa Mnogi nas uče kako se ...
27.02.2014. | 11:11 | by romanadekic
Kolumne
Vaši članci
Pošalji svoj tekst i objaviti ćemo ga na portalu u rubrici Vaš kutak
pogledaj sve
Naturala Anketa

Kozmetički proizvodi