Đumbir – ponovno u fokusu istraživanja

Zbog dokazanog protuupalnog djelovanja, istraživanja s đumbirom sada usmjerena prema prevenciji karcinoma debelog crijeva

Ovo je opis
Objavljeno: 17.11.2011.


Đumbir je dobro poznat kao jedan od začina koji se najviše koristi u kuhinjama diljem svijeta (uz crvenu papriku i papar), a moderna je fitoterapija najvećim dijelom koncentrirana na njegov učinak kod  sprečavanja mučnine i povraćanja (oralno) te na lokalno djelovanje gdje pomaže kod osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.

Međutim, kako se čini prema posljednjim vijestima koje nam stižu iz Amerike – đumbir bi mogao biti koristan i kao prevencija zloćudnih bolesti.

Dodaci prehrani s đumbirom ( Zingiber off.)  kao i ostali pripravci napravljeni od njegova podanka, istražuju se kao mogući način prevencije karcinoma debelog crijeva – sudeći prema studiji objavljenoj u časopisu Cancer Prevention Research u listopadu 2011.
 
Istraživači s University of Michigan Medical School otkrili su da dodaci prehrani s podankom đumbira smanjuju razine prostaglandina E2  (PGE2) i ostalih biomarkera povezanih s upalnim procesom u crijevima.
 
Kliničko istraživanje provedeno je odabirom 30 zdravih dobrovoljaca, podijeljenih u dvije skupine, od kojih je jedna dobivala 2 g đumbira dnevno, a druga placebo kroz 28 dana.
 
Na početku i na kraju studije, biopsijom su uzeti uzorci ispitanika te je laboratorijskim metodama određena količina eikozanoida na uzorcima. Eikozanoidi su derivati masnih kiselina (prostaglandini, leukotrieni, tromboksani), nastali iz arahidonske kiseline, koji se pojačano stvaraju kod upalnog procesa.
 
Kod skupine koja je uzimala ekstrakt đumbira – primijećeno je smanjenje razina eikozanoida – vjerojatno inhibicijom njihove sinteze iz arahidonske kiseline. Đumbir se u toj studiji pokazao neškodljivim za uzimanje kroz dulje vrijeme.
Naturopatkinja Suzanna M. Zick, koja je bila na čelu istraživačkog tima izjavila je da “se u prethodnim studijama upalni proces pokazao kao preteča karcinoma debelog crijeva te da je ovo istraživanje dobar pokazatelj da s podankom đumbira treba provesti nova klinička istraživanja kojima bi se još bolje proučilo njegovo djelovanje”. 
 
Uz to, dr. Zick izjavljuje da “ postoji veliki interes za načinima na koje se može prevenirati karcinom, a koji će biti neškodljivi, netoksični i koji će poboljšati kvalitetu života”, a kako se čini – podanak đumbira zadovoljava sve te zahtjeve”.
 
 
 
 
 
Za što se sve koristi đumbir?
 
Istraživanja na životinjama pokazala su antitrombotičko, antimikrobno, antikancerogeno, antiulkusno,  antioksidativno, protuupalno, hipoglikemijsko, hipo- i hipertenzivno, kolagogno, antihiperkolesteremičko, stomahičko, inhibitorno za prostaglandine i trombocite i antiemetičko djelovanje. Ovo posljednje su dokazala i klinička istraživanja.
 
Sok podanka đumbira ( Zingiber off.) dobije se usitnjavanjem i tiještenjem svježeg podanka đumbira za uporabu kod mučnina, povraćanja i probavnih smetnji i kako smo vidjeli iz članka, za preveciju upalnih procesa u organizmu. 
 
Pola do jedna čajna žličica (2,5 ml- 5 ml) iscijeđenog soka, koju ćete dobiti tako na naribate podanak i iscijedite ga preko sterilne gaze ili filter-papira, pije se razmućeno u pola čaše mlake vode dva puta dnevno prije obroka.
 
Pola čajne žličice (1 g) biljnog praška osušenog podanka đumbira razmuti se sa pola čaše mlake vode i pije nezaslađeno, u malim gutljajima, do dva puta dnevno prije obroka.
 
 
 
Izvor: National Institutes of Health (NIH)
 
 
Naturala.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Nokia | Twitter | Facebook





Komentari
Da biste mogli komentirati članke morate biti registrirani korisnik. Registrirajte se ovdje.

Relaksacija i duhovni rast

Sve što ste oduvijek
Deepak Chopra otkriva tajne meditacije... više
 
Umorni ste? Napeti? Vrijeme
Prije 127 dana Kronična mišićna napetost posljedica je lošeg držanja i višesatnog sjedenja, bez puno... više
Blaganska idila u Termama
Prije 162 dana Posjetite Terme Olimia i priuštite sebi i svojim bližnjima zasluženi odmor povodom... više

Medicina

Svjetski dan ljekarnika 25.
Međunarodna farmaceutska federacija (FIP, The International Pharmaceutical Federation) poziva zajednicu na obilježavanje... više
 
Sve što treba znati
Prije 8 dana Piše: dr.med. spec.transf.med. Anka Dorić. Kako se snaći u obilju specijaliziranih referentnih... više
Što je ebola i
Prije 17 dana U borbi protiv ove bolesti još ne postoji cjepivo ni specifičan oblik... više

Komplementarna medicina

Dr. Aviva Romm: Analgetici
Što učiniti kada tablete više ne pomažu? Dr. Aviva Romm savjetuje 7... više
 
Zmajeva krv za svaku
Prije 96 dana Iako joj ime sugerira, ova smola koja se od davnina koristi u... više
Ono ste što (ne)
Prije 125 dana Osluškujte svoje tijelo kako i sami ne biste postali pacijenti... više
Da li netko od vas ovdje pati od tjeskobe, pretjerane bri...
14.03.2014. | 19:21 | by Indigont
Evo da vam napišem ponešto o željezu. ...
14.03.2014. | 12:01 | by Indigont
Škola samoostvarenja ...
04.03.2014. | 13:29 | by romanadekic
Kolumne
Vaši članci
Pošalji svoj tekst i objaviti ćemo ga na portalu u rubrici Vaš kutak
pogledaj sve
Naturala Anketa

Koja sladila koristim?