Zdravlje žene i muškarca

Dragi, privlači me tvoj imunološki sustav

Imunološki sustav i privlačnost suprotnom spolu su povezaniji nego što smo mislili

Dragi, privlači me tvoj imunološki sustav

Tajna privlačnosti ne skriva se u mišićima i dobrom tijelu.  Ako je za vjerovati istraživačima sa sveučilišta Abertay, muškarci sa snažnim imunološkim sustavom su seksualno privlačniji ženama. 

 
Dr. Fhionna Moore i njezin tim istraživača odabrali su 74 latvijska muškarca u ranim dvadesetima i uzeli im krv prije prve doze cjepiva protiv hepatitisa B te jedan mjesec nakon.  Pratili su njihov imunološki odgovor na cjepivo i mjerili razinu testosterona i kortizola u njihovoj krvi. Zatim su latvijske žene iz iste dobne skupine upitane da pogledaju fotografije tih muškaraca i ocijene njihovu privlačnost od 1 do 10.  
 
 
Rezultati istraživanja su bili sljedeći:
 
muškarci sa snažnijim imunološkim sustavom imaju više razine muškog spolnog hormona testosterona
 
muškarci sa snažnijim imunološkim sustavom i višim razinama testosterona dobili  su više ocjene na ljestvici privlačnosti od strane žena
 
muškarci sa nižim razinama testosterona u pravilu su imali  povišene razine kortizola (hormona stresa) koji, istraživači pretpostavljaju, blokira imunološki odgovor
 
Već su prijašnja istraživanja ukazala na vezu između testosterona i muškog imunološkog sustava. Međutim, ovo je prvo istraživanje koje ukazuje na korelaciju između privlačnosti i snažnog imuniteta.

"Uvijek smo pretpostavljali da što smo zdraviji, to smo privlačniji, ali to nikada do sada nije bilo dokazano. Mi smo utvrdili da postoji veza između toga kako su snažno muškarci reagirali na cjepivo i njihove privlačnosti. Vjerujemo da žene tragaju za muškarcem sa zdravim genima koje mogu prenijeti na potomstvo ", zaključila je dr. Moore.
 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.