Advertisement
Zdravo i fino

Domaći sirup od đumbira

Zdravi, osvježavajući sirup koji ćete obožavati

 Domaći sirup od đumbira

Đumbir je namirnica koja djeluje izrazito povoljno na očuvanje našeg zdravlja, pogotovo na probavni sustav, a u središtu je vrlo ozbiljnih kliničkih istraživanja kao i istraživanja na životinjama jer se njegova upotreba pokazala korisnom kod tromboze, čira na želucu, gastritisa, visokog kolesterola.

Uz to đumbir djeluje i snažno protuupalno, uravnotežuje krvni tlak i smanjuje mučnine i povraćanje nastalo zbog različitih uzroka. Đumbir se u fitoterapiji najviše koristi upravo kod problema sa želucem jer djeluje kao stomahik, umiruje nervozu, ali i mučninu bez obzira koja je pozadina probavnih problema – radi li se o bolesti putovanja ili pak gastritisu, čiru na želucu, stresu ili trudničkim mučninama. U te se svrhe koristi na ovaj način: 

- Pola do jedna čajna žličica (2,5 ml- 5 ml) iscijeđenog soka, koju ćete dobiti tako da naribate podanak i iscijedite ga preko sterilne gaze ili filter-papira, pije se razmućeno u pola čaše mlake vode dva puta dnevno prije obroka.
 
- Pola čajne žličice (1 g) biljnog praška osušenog podanka đumbira razmuti se s pola čaše mlake vode i pije nezaslađeno, u malim gutljajima, do dva puta dnevno prije obroka.
 
Međutim, od đumbira se može napraviti i vrlo ukusni napitak – sirup koji se kasnije samo razmuti s vodom i popije, najbolje rashlađen i služi kao osvježavajući napitak i napitak za podizanje energije. Uz to, vrlo će povoljno djelovati kod osoba koje pate od gastritisa, želučane nervoze ili učestalih mučnina.  
 
Sirup od đumbira:

Sastojci:
 
1 velika šalica oguljenog podanka đumbira narezanog na kriške
2 šalice šećera (najbolje smeđeg, ali možete ga raditi i s rafiniranim ako vam je tako ukusnije)
2 šalice vode 
Sok 1 limete
 
Priprema:
 
Đumbir, šećer i vodu stavite kuhati na laganu vatru. Kuhajte 15-20 minuta i potom ostavite da se sirup dobro ohladi. U ohlađeni sirup dodajte sok limete. Procijedite kroz gazu i ulijte u sterilnu bocu. Ako želite malo gušću konzistenciju sirupa – kuhajte ga malo dulje od preporučenog vremena. Razmutite sirup s vodom, a Naturala.hr vam predlaže da u ovako pripremljen napitak dodate i krišku-dvije limete, malo svježe paprene metvice ili matičnjaka. Ako želite pak napraviti Ginger Ale – umjesto obične vode samo stavite mineralnu. Malo leda, paprena metvica, limeta i slamčica i osvježenje je tu!  

Ušećereni đumbir:
 
Đumbir koji ste iskoristili za izradu sirupa, nipošto ne bacajte već ga možete ušećeriti, baš onako kako se to čini s bademima ili s koricama naranče.
 
Potrebno je:
 
Šalica već kuhanog đumbira (ovaj recept se inače radi sa svježim, ali ćemo iskoristiti ovaj kuhan u sirupu)
3 dcl vode
Velika šalica smeđeg ili kristal šećera
 
Priprema:
 
Stavite kuhati vodu i šećer. Kada zakuha, ubacite đumbir i miješajte sve dok voda ne ispari nakon čega će se šećer hvatati za komade đumbira. Ovako pripremljeni đumbir, dok je još topli, možete dodatno, prema želji, uvaljati u kristal i smeđi šećer.
 
 
 
 

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.
  •  Domaći sirup od đumbira- komentira dana98 dana98

    Ovo je stvarno odlično, šansa da se riješimo gastritisa, žgaravice.... Samo treba pronaći što bolji đumbir, a to bi mogao biti problem. Kako znati da je svjež, netretiran itd.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se