Hrana kao lijek

Domaći sirup od đumbira

Zdravi, osvježavajući sirup koji ćete obožavati

 Domaći sirup od đumbira

Đumbir je namirnica koja djeluje izrazito povoljno na očuvanje našeg zdravlja, pogotovo na probavni sustav, a u središtu je vrlo ozbiljnih kliničkih istraživanja kao i istraživanja na životinjama jer se njegova upotreba pokazala korisnom kod tromboze, čira na želucu, gastritisa, visokog kolesterola.

Uz to đumbir djeluje i snažno protuupalno, uravnotežuje krvni tlak i smanjuje mučnine i povraćanje nastalo zbog različitih uzroka. Đumbir se u fitoterapiji najviše koristi upravo kod problema sa želucem jer djeluje kao stomahik, umiruje nervozu, ali i mučninu bez obzira koja je pozadina probavnih problema – radi li se o bolesti putovanja ili pak gastritisu, čiru na želucu, stresu ili trudničkim mučninama. U te se svrhe koristi na ovaj način: 

- Pola do jedna čajna žličica (2,5 ml- 5 ml) iscijeđenog soka, koju ćete dobiti tako da naribate podanak i iscijedite ga preko sterilne gaze ili filter-papira, pije se razmućeno u pola čaše mlake vode dva puta dnevno prije obroka.
 
- Pola čajne žličice (1 g) biljnog praška osušenog podanka đumbira razmuti se s pola čaše mlake vode i pije nezaslađeno, u malim gutljajima, do dva puta dnevno prije obroka.
 
Međutim, od đumbira se može napraviti i vrlo ukusni napitak – sirup koji se kasnije samo razmuti s vodom i popije, najbolje rashlađen i služi kao osvježavajući napitak i napitak za podizanje energije. Uz to, vrlo će povoljno djelovati kod osoba koje pate od gastritisa, želučane nervoze ili učestalih mučnina.  
 
 Domaći sirup od đumbira
 
Sirup od đumbira:

Sastojci:
 
1 velika šalica oguljenog podanka đumbira narezanog na kriške
2 šalice šećera (najbolje smeđeg, ali možete ga raditi i s rafiniranim ako vam je tako ukusnije)
2 šalice vode 
Sok 1 limete
 
Priprema:
 
Đumbir, šećer i vodu stavite kuhati na laganu vatru. Kuhajte 15-20 minuta i potom ostavite da se sirup dobro ohladi. U ohlađeni sirup dodajte sok limete. Procijedite kroz gazu i ulijte u sterilnu bocu. Ako želite malo gušću konzistenciju sirupa – kuhajte ga malo dulje od preporučenog vremena. Razmutite sirup s vodom, a Naturala.hr vam predlaže da u ovako pripremljen napitak dodate i krišku-dvije limete, malo svježe paprene metvice ili matičnjaka. Ako želite pak napraviti Ginger Ale – umjesto obične vode samo stavite mineralnu. Malo leda, paprena metvica, limeta i slamčica i osvježenje je tu! 
 

Ušećereni đumbir:
 
Đumbir koji ste iskoristili za izradu sirupa, nipošto ne bacajte već ga možete ušećeriti, baš onako kako se to čini s bademima ili s koricama naranče.
 
Potrebno je:
 
Šalica već kuhanog đumbira (ovaj recept se inače radi sa svježim, ali ćemo iskoristiti ovaj kuhan u sirupu)
3 dcl vode
Velika šalica smeđeg ili kristal šećera
 
Priprema:
 
Stavite kuhati vodu i šećer. Kada zakuha, ubacite đumbir i miješajte sve dok voda ne ispari nakon čega će se šećer hvatati za komade đumbira. Ovako pripremljeni đumbir, dok je još topli, možete dodatno, prema želji, uvaljati u kristal i smeđi šećer.
 
 
 
 

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.

  •  Domaći sirup od đumbira- komentira dana98 dana98

    Ovo je stvarno odlično, šansa da se riješimo gastritisa, žgaravice.... Samo treba pronaći što bolji đumbir, a to bi mogao biti problem. Kako znati da je svjež, netretiran itd.